Категорія
Новини
Дата

Банкіри прогнозують подальше падіння попиту на кредити для населення

1 хв читання

У третьому кварталі банки й надалі фіксували уповільнення кредитування через війну, повідомив НБУ з посиланням на опитування. Респонденти відзначили незначне відновлення попиту на кредити з боку бізнесу та подальше скорочення попиту з боку населення.

Ключові факти

  • У липні–вересні інтерес позичальників до бізнес-кредитів був стриманим, свідчать результати опитування. 
  • Як і в першому півріччі, попит підсилювали потреби в оборотному капіталі та реструктуризації боргу. Водночас вищі процентні ставки та нижча потреба в капітальних інвестиціях стримували зростання попиту. 
  • Більшість банків третій квартал поспіль повідомляють про посилення стандартів корпоративного кредитування, переважно для довгострокових, валютних кредитів та позик великому бізнесу. 
  • Попит населення на кредити дедалі скорочувався, переважно через погіршення споживчих настроїв. Цінові умови негативно впливали на попит на іпотеку – оцінки їхнього впливу історично найвищі. 
  • Стандарти кредитування домогосподарств посилювалися третій квартал поспіль, більшою мірою для іпотеки. Учасники опитування зазначили значне зростання процентного, валютного та операційного ризиків у ІІІ кварталі 2022 року. 
  • У наступні 12 місяців більшість респондентів прогнозують обмежене зростання обсягу корпоративних кредитів та очікують на подальше скорочення роздрібного кредитування. 
  • Банки вважають, що якість кредитного портфеля погіршиться, незважаючи на помірне поліпшення оцінок цього кварталу. Респонденти розраховують на зростання фондування в наступні 12 місяців, водночас прогнозують стійкіші припливи коштів з боку населення, ніж бізнесу. У найближчі три місяці банки очікують посилення усіх видів ризиків, окрім ризику ліквідності.

Контекст

За час війни кредити банків у реальну економіку скоротилися на 3% (з урахуванням індексу інфляції – на 18%), а банківські позики уряду в ОВДП на 7% (з урахуванням індексу інфляції – на 21%). Негативний внесок від зниження банками кредитування економіки становить близько 10% загальної зміни М3 (-70 млрд грн), пише голова ради НБУ Богдан Данилишин для «Ділової столиці».

При цьому скорочення загального банківського кредитування економіки спостерігається на тлі масштабного зростання пільгових кредитів, які надаються бізнесу за підтримки уряду (програми «5–7–9», пакетних гарантій тощо). 

Пільгові кредити станом на 15 жовтня 2022 р. становили майже 200 млрд грн, а це понад 50% усіх працюючих гривневих кредитів бізнесу (зростання вдвічі з початку війни). Фактично держава своїми діями підміняє функціонування інституту фінансового посередництва. Збільшення частки пільгових кредитів зменшує ефективність монетарної трансмісії, вважає Данилишин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні