Категорія
Новини
Дата

Китай пропонує пільги німецьким автовиробникам у спробі уникнути мит ЄС на імпорт електрокарів – Bloomberg

1 хв читання

Пекін запропонував німецьким автовиробникам значну вигоду, якщо Берлін переконає Європейський Союз зменшити мита для китайських електромобілів, пише Bloomberg із посиланням на джерела. 

Раніше Єврокомісія дійшла висновку, що ланцюжок створення вартості акумуляторних електромобілів в Китаї отримує вигоду від несправедливого субсидування, що створює загрозу економічної шкоди для виробників у ЄС.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Китай запропонував знизити існуючі тарифи на автомобілі з великим двигуном в обмін на відміну запланованих мит на імпорт електромобілів з азіатської країни, повідомили джерела. В даний час Пекін стягує 15%-ве мито на легкові автомобілі країн блоку.
  • Міністр торгівлі Китаю Ван Веньтао натякнув на можливість отримання переваги своєму німецькому колегі Роберту Хабеку під час зустрічі в Пекіні, повідомило одне з джерел. Триденний візит відбувся за кілька тижнів після того, як ЄС запропонував пізніше цього року підвищити тарифи на китайські електромобілі.
  • Раніше Пекін дав зрозуміти, що може запровадити мито у розмірі 25% на великі європейські автомобілі, що вдарить по німецьких виробниках автомобілів класу люкс, включаючи Mercedes-Benz Group та BMW.
  • Небезпека для Єврокомісії полягає в тому, що Берлін, який вже виступає проти мита, може бути переконаний своєю величезною автомобільною промисловістю чинити тиск на виконавчу владу блоку та інших держав-членів, використовуючи свою вагу як найбільшу економіку ЄС.
  • За словами деяких джерел, Китай прагне перетворити дискусії на комерційні переговори і намагається розділити держави-члени ЄС, чинячи на них двосторонній тиск. 

Контекст

4 жовтня 2023 року ЄК офіційно ініціювала розслідування щодо імпорту акумуляторних електромобілів із Китаю. Заходи вживаються на тлі того, як блок щосили намагається захистити автомобільну промисловість регіону з мільйонами робочих місць.

У червні Єврокомісія офіційно повідомила китайських автовиробників, у тому числі BYD, Geely, SAIC, про попередні мита на імпорт. Попереднє мито на автівки BYD становитиме 17,4%, Geely – 20% і SAIC – 38,1%. На решту виробників, які не пройшли перевірку комісією, поширюватиметься мито у розмірі 21%. Автовиробникам, які не співпрацювали у розслідуванні ЄС, загрожує мито 38,1%.

Рішення щодо електромобілів наслідує приклад США, які минулого місяця ввели 100% мито на імпорт електромобілів з Китаю, хоча цей захід носить більш символічний характер, оскільки в даний час автомобілі практично не поставляються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд