Категорія
Новини
Дата

Китайські орендодавці почали закривати магазини H&M через бавовну із Сіньцзяню. Компанія може втратити свій четвертий за величиною ринок

У деяких регіонах Піднебесної орендодавці закрили магазини H&M після заяви ритейлера про відмову використовувати бавовну, вироблену уйгурами в автономному районі Китаю Сіньцзяні. Компанія може втратити свій четвертий за величиною ринок, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Власники торгових площ закрили щонайменше шість магазинів H&M у таких містах, як Урумчі, Іньчуань, Чанчунь і Ляньюньган.
  • Місцеві ЗМІ повідомляють про нові закриття, підкріплюючи інформацію фотодоказами, на яких зображено зняття вивісок H&M.
  • Низка операторів торгових центрів заявили, що закриття відбулося через неповагу H&M до Китаю. Невідомо, як довго триватиме закриття.
  • Раніше адреси торгових точок H&M також зникли з результатів пошуку Apple Maps і Baidu Maps в Китаї, пише Bloomberg. Apple отримує свої картографічні дані в цій країні від AutoNavi Software, що належить Alibaba, у той час як Baidu збирає свої власні.
  • Натомість пошук у Google Maps показав більше десятка точок H&M. Цей застосунок доступний у Китаї тільки через VPN, тому що в країні діє заборона на продукцію Google.

Важливі цифри

На частку Піднебесної припадало 5,2% від загального обсягу продажів H&M у 2020 році. Це четвертий за величиною ринок після Німеччини, США і Великої Британії. Станом на 30 листопада 2020 року H&M налічувала 505 магазинів в Китаї.

Контекст

Гнів покупців через обіцянку не використовувати бавовну Сіньцзяню викликали й інші ритейлери, такі як Nike і Adidas. Однак конкретні наслідки цього наразі відчула лише H&M.

Проблема щодо бавовни із Сіньцзяна розпочалася із заяви Better Cotton Initiative (BCI) – програми сталого розвитку Світового фонду дикої природи (WWF). Її учасниками є кілька модних брендів, у тому числі Nike, Adidas і Burberry. Минулого року BCI заявила, що призупинила ліцензування виробництва бавовни в Сіньцзяні.

Цього року кілька західних країн, у тому числі США, Велика Британія, Канада та країни Європейського Союзу, ввели санкції щодо китайських чиновників за порушення прав людини в регіоні Сіньцзян. Китай звинувачується в утриманні уйгурської меншини, що складається в основному з мусульман, у таборах, в яких застосовують катування, примусову працю та сексуальне насилля. Західні країни спираються на інформацію з документів і супутникових знімків.

Китай відповів власними санкціями проти європейських чиновників, відкинув звинувачення і заявив, що табори є об'єктами «перевиховання», які використовуються для боротьби з тероризмом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні