Категорія
Новини
Дата

Китайці бойкотують H&M, Nike, Adidas через відмову використовувати бавовну, вироблену уйгурами. Державні ЗМІ підсилюють негатив проти брендів

1 хв читання

У китайській соцмережі Weibo користувачі закликають до бойкоту таких компаній, як H&M, Nike, Adidas, New Balance, через відмову використовувати бавовну, вироблену уйгурами в автономному регіоні Китаю Сіньцзяні. Державні ЗМІ підсилюють негативну реакцію проти брендів, пише Forbes.

Ключові факти

  • Першою бойкоту зазнала H&M через заяву у вересні 2020 року про те, що компанія не працює з фабриками з виробництва одягу, розташованими в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. Причиною стали повідомлення ЗМІ та правозахисників про примусову працю та дискримінацію уйгурів у Китаї.
  • Внаслідок бойкоту товари H&M було вилучено з усіх основних китайських платформ електронної комерції, включаючи JD.com, Pinduoduo і Taobao, що належить Alibaba.
  • Актор Хуан Сюань, який знімався в рекламі H&M, повідомив про розірвання контракту з брендом. Разом із ним про розрив контракту повідомила співачка Вікторія Сун.
  • Комуністичний союз молоді Китаю звинуватив H&M, що та хоче заробляти в Піднебесній, одночасно поширюючи «брехливі чутки» й бойкотуючи бавовну із Сіньцзяна.
  • Тепер користувачі закликають бойкотувати й інші бренди, які випускали аналогічні H&M заяви. У четвер державна газета People's Daily закликала Nike, New Balance, Adidas і британський люксовий бренд Burberry опублікувати заяви щодо бавовни із Сіньцзяна.
  • Наразі музикант Джексон Йі розірвав контракт з Adidas. Як пише китайський держканал CCTV, знаменитості також розірвали контракти з Nike, Calvin Klein, Adidas, Tommy Hilfiger, Uniqlo, Converse, Puma.

Контекст

Проблема щодо бавовни із Сіньцзяна розпочалася із заяви Better Cotton Initiative (BCI) – програми сталого розвитку Світового фонду дикої природи (WWF). Її учасниками є кілька модних брендів, включаючи Nike, Adidas і Burberry. Минулого року BCI заявила, що призупинила ліцензування виробництва бавовни в Сіньцзяні й припинила польову діяльність у регіоні. Однак згодом обидві заяви було видалено з сайту BCI.

Цього року кілька західних країн, у тому числі США, Велика Британія, Канада та країни Європейського Союзу, ввели санкції щодо китайських чиновників за порушення прав людини в регіоні Сіньцзян. Китай звинувачується в утриманні уйгурської меншини, що складається в основному з мусульман, у таборах, в яких застосовують катування, примусову працю та сексуальне насилля. Західні країни спираються на інформацію з документів і супутникових знімків.

Китай відповів власними санкціями проти європейських чиновників, відкинув звинувачення і заявив, що табори є об'єктами «перевиховання», які використовуються для боротьби з тероризмом. Декілька китайських державних ЗМІ випустили відеоролики та статті, в яких нібито демонструється реальність збору бавовни в Сіньцзяні. У матеріалах ЗМІ показано автоматизовані машини й уйгурських фермерів, які заявили, що працюють там за власним бажанням. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні