Категорія
Новини
Дата

Компанії «Епіцентр К» та Kingspan підписали меморандуми про «інвестнянь» на $370 млн

Офіс із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest) відповідно до закону про «інвестнянь» підписав меморандуми з підготовки заявок щодо інвестпроєктів з «Епіцентр К» на $150 млн та Kingspan на $220 млн, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Меморандуми з боку UkraineInvest підписав виконавчий директор Сергій Цівкач, з боку «Епіцентр К» – генеральний директор мережі будівельних супермаркетів «Епіцентр» Петро Михайлишин, з боку Kingspan – керівник проєкту «Kingspan в Україні» Майк Стенсон.
  • За словами Михайлишина, до великої війни «Епіцентр К» інвестував у свій розвиток щонайменше $500 млн на рік. На найближчі три роки в планах проєкти на $2 млрд, сказав він.
  • Водночас Михайлишин зазначив, що за наявності доступу до кредитних ресурсів і можливості у вітчизняній промисловості виробляти достатньо бетону і металоконструкцій «Епіцентр К» зможе здійснити ці плани.
  • «А також якщо нам буде створено сприятливий інвестиційний клімат. Ми сподіваємося в особі UkraineInvest таку «няню» отримати», – додав він.
  • Зі свого боку, голова українського офісу Kingspan висловив задоволення підписанням меморандуму в контексті майбутніх інвестицій на вже озвучені $220 млн у майбутній завод будівельних матеріалів. 

Контекст

Закон про «інвестнянь» передбачає надання держпідтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від €20 млн. Держпідтримка може бути у формі податкових пільг, надання права на користування землею за спецумовами, будівництво чи реконструкцію необхідної інфраструктури за кошти держави. Також передбачено створення урядової установи, яка займатиметься супроводом інвестпроєктів і допомогою інвесторам.

У серпні минулого року Кабмін спростив розробку і реалізацію інвестпроєктів зі значними інвестиціями в межах програми «інвестняня». 

Документ передбачає: спрощення підготовки техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту. Змінюється підхід до відображення юридичного, соціального, організаційного аспекту реалізації проєкту. Це дасть змогу зменшити навантаження на ініціаторів та пришвидшити отримання фінансування. Також передбачається ініціація інвестиційних проєктів через інститути спільного інвестування.

У жовтні уряд подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується удосконалити положення закону про «інвестиційних нянь». Кабмін пропонує надати преференції закону проєктам від €12 млн, тоді як нині цей поріг становить €20 млн. 

Крім того, пропонується розширити сфери, у яких можна реалізовувати відповідні проєкти. Зокрема, на виробництво енергоефективних будівельних матеріалів, кліматичного обладнання, систем опалення та кондиціонування, а також гарячого водопостачання.

Премʼєр Денис Шмигаль зазначив, що такі зміни сприятимуть тому, що бізнес інвестуватиме сотні мільйонів у важливі для економіки та країни проєкти.

За даними, які оприлюднив заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк, Україна за два роки дії закону про «інвестиційні няні» фактично не залучила інвестування у межах цієї програми. Мінекономіки отримало лише пʼять заявок від інвесторів. Заплановані інвестиції за всіх проєктами складають понад 11 млрд грн, зазначив Железняк. Проте, за його даними, обсяг залучених значних інвестицій – 0 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні