Несправне оновлення компанії CrowdStrike торкнулося мільйонів компʼютерів по усьому світу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Компанії зі списку Fortune 500 зазнали $5,4 млрд збитків через збій CrowdStrike – оцінка Parametrix

1 хв читання

Несправне оновлення компанії CrowdStrike торкнулося мільйонів компʼютерів по усьому світу Фото Getty Images

Загальний прямий фінансовий збиток, завданий компаніями зі списку Fortune 500 США через збій CrowdStrike, становить $5,4 млрд. Таку оцінку наводить провідний постачальник послуг хмарного моніторингу, моделювання та страхування Parametrix.

Несправне оновлення компанії CrowdStrike, яке почали розгортати 19 липня, торкнулося мільйонів компʼютерів по усьому світу. У результаті збою було призупинено польоти літаків, перервано прийоми у лікарнях та припинено мовлення медіа.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Внаслідок збою постраждала чверть компаній зі списку Fortune 500 (125 корпорацій), включаючи 100% авіакомпаній та 43% компаній роздрібної та оптової торгівлі. 
  • Близько трьох чвертей компаній сектору охорони здоровʼя та банківського сектора зазнали прямих збитків.
  • Згідно із повідомленням, частка збитку, що покривається за полісами кіберстрахування, ймовірно, становитиме не більше 10–20%. Тобто застраховані збитки оцінюються від $540 млн до $1,08 млрд.
  • Середньозважений збиток становить $44 млн на компанію зі списку Fortune 500, але коливається від $6 млн (виробничі компанії) до $143 млн (авіакомпанії).
  • Поглиблений аналіз Parametrix свідчить, що найбільші прямі фінансові втрати зазнають компанії зі списку Fortune 500 у секторі охорони здоровʼя ($1,94 млрд), за яким слідує банківський сектор ($1,15 млрд). Компанії в цих секторах зазнають 57% збитків, але на них доведеться лише 20% доходів Fortune 500 через нерівномірний вплив події на бізнес-сектори. 
  • Виробництво, найбільший сектор за доходами, зазнало незначних збитків у $36 млн порівняно з його річним доходом у $3,4 трлн по 130 компаніям. У той же час збій коштував шести авіакомпаніям зі списку приблизно в $860 млн проти доходу в $187,1 млрд.
Компанії зі списку Fortune 500 зазнали $5,4 млрд збитків через збій CrowdStrike – оцінка Parametrix /Фото 1

Інфографіка: Parametrix

Контекст

19 липня авіакомпанії, медіа, банки в різних країнах повідомили про проблеми з роботою через збій пристроїв, що працюють на системі Windows. Він стався через некоректне оновлення програми кібербезпеки CrowdStrike. 

За оцінками Microsoft, близько 8,5 млн пристроїв Windows, що становить менше 1% всіх машин, постраждали від некоректного оновлення. Йдеться про оновлення програмного забезпечення Falcon, яке і викликало появу «синього екрану смерті» на мільйонах компʼютерів.

CrowdStrike заявила, що «невиявлена ​​помилка» в програмному забезпеченні була пропущена через «баг у валідаторі контенту», який повинен перевіряти наявність проблем.

Після інциденту генеральний директор CrowdStrike Джордж Курц був викликаний в підкомітет Конгресу США з кібербезпеки та захисту інфраструктури, щоб пояснити роль компанії в тому, що, за словами законодавців, «було найбільшим збоєм у роботі ІТ-систем в історії», пише Financial Times.

CrowdStrike, один із найбільших у світі постачальників рішень у галузі кібербезпеки, заявив, що «активно контактує з відповідними комітетами Конгресу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд