Компанія Hyperloop One закривається і розпродає активи – Bloomberg /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Компанія Hyperloop One закривається і розпродає активи – Bloomberg

1 хв читання

Getty Images

Американська компанія Hyperloop One, яка займалася проєктом транспортування людей і вантажів герметичними металевими трубами зі швидкістю звуку, закривається та розпродає свої активи, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • З моменту заснування у 2014 році Hyperloop One зібрала понад $450 млн. Компанія побудувала невеликий тестовий трек поблизу Лас-Вегаса, щоб розвинути свою транспортну технологію, і деякий час мала назву Virgin Hyperloop One після інвестицій Virgin мільярдера Річарда Бренсона. Проте Virgin відмовилася від бренду після того, як у 2022-му компанія вирішила зосередитися на вантажних перевезеннях.
  • Hyperloop One вже звільнила більшість співробітників і намагається продати залишки активів, зокрема тестовий трек і обладнання, повідомив один зі співрозмовників видання. На початку 2022 року в Hyperloop One працювало понад 200 осіб. 
  • Компанія закрила свій офіс у Лос-Анджелесі. Іншим працівникам, яким доручено наглядати за продажем активів, повідомили, що їхня робота закінчується 31 грудня.
  • Дубайський конгломерат DP World підтримував Hyperloop One з 2016 року, він володіє контрольним пакетом акцій. Саме йому передадуть інтелектуальну власність стартапу.

Контекст

Ідею Hyperloop у 2012 році запропонував Ілон Маск. Вона полягає в тому, щоб у трубах над поверхнею землі в умовах сильно розрідженого повітря зі швидкістю до 1220 км/год пересувалися капсули з пасажирами або вантажами.

Компанію Hyperloop One заснували у червні 2014 року, реорганізували та перейменували 12 жовтня 2017-го. У листопаді 2020 року Virgin Hyperloop One провела у США перше у світі тестування надшвидкісної транспортної системи з людьми.

Щодо самої концепції, то вона є відкритою і до її реалізації може підключитися будь-хто. Розробки в цій галузі ведуть багато компаній, зокрема, нідерландська Hardt Hyperloop, американська Hyperloop Transportation Technologies та швейцарська Swisspod Technologies, а також компанія Ілона Маска The Boring Company.

У 2022 році Boring Company заявила про початок повномасштабних випробувань швидкісної транспортної системи Hyperloop. Комерційні перевезення через Hyperloop, зокрема, планували запустити у 2027 році. Першу трубопровідну трасу хочуть розгорнути в Індії, потім – у Саудівській Аравії.

У червні 2018 року Мінінфраструктури України та Hyperloop Transport Technologies (HTT) підписали договір про співпрацю. Тодішній очільник Володимир Омелян заявив, що у 2023 році в Україні запустять лінію вакуумного поїзда, яких рухатиметься зі швидкістю близько 1000 км/год. Проте від ідеї реалізації проєкту в Україні відмовилися після президентських виборів 2019 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні