Категорія
Компанії
Дата

Суперфуд для США й АТБ. Як створити глобальну біотехкомпанію в Україні? Інтервʼю зі співвласницею Enzym Group Оленою Вовк

Голова наглядової ради Enzym Group Олена Вовк Фото надано пресслужбою

Голова наглядової ради Enzym Group Олена Вовк Фото надано пресслужбою

Біотехнологічна компанія Enzym Group виготовляє дріжджі, натуральні кормові добавки для тварин і розробляє інноваційні продукти для здорового харчування людини. За другий воєнний рік, попри падіння ринку, збільшила виторг на 15%. Як їй це вдалося, розповіла голова наглядової ради Enzym Group Олена Вовк у новому випуску «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Олена Вовк, 50, народилася у Львові. Закінчила Львівський університет ім. І. Франка, має ступінь магістра з міжнародного бізнесу і фінансів Колумбійського університету. На початку 2000-х разом із батьком і братом Ростиславом заснувала компанію з виробництва кормів для котів і собак «Кормотех» (бренди Optimeal, Club 4 Paws, «Гав!», «Мяу!») з виторгом понад $110 млн. 

Ростислав і Олена Вовк у 2023 році перемогли в номінації «Родинний бізнес» премії Forbes «Підприємець року»

Основний напрям діяльності Олени – сімейна біотехкомпанія Enzym Group з виробництва харчових, кормових, алкогольних та хлібопекарських рішень, в якій вона очолює наглядову раду. Попри те, що ринок під час війни впав на 12–15%, компанія покращила результати цього року на 15% порівняно з 2022-м – виторг Enzym Group становитиме орієнтовно €47 млн.

Як українським виробникам успішно конкурувати на ринку ЄС, у чому переваги ведення бізнесу з родичами та коли виторг Enzym Group перетне позначку $100 млн?

Специфіка родинного бізнесу 

Ми бізнес із українським корінням, який має амбіції стати глобальним і передавати справу від покоління до покоління.

У 2024-му Enzym Group святкуватиме 30-річчя. Фаундером і багаторічним лідером компанії був наш батько Орест Вовк. «Кормотех» він створив як диверсифікаційний проєкт Enzym Group, коли на початку 2000-х років вирішив додати стійкості бізнесу, інвестувати у щось з потенціалом зростання в Україні та світі. Зараз «Кормотех» фактично є автономним бізнес-юнітом, яким керує мій брат Ростислав. 

Відмова від позиції CEO

Щодо мене та Enzym Group, то я вже два роки не є її CEO. Віддала посаду Андрію Цегелику. Це людина, яка зросла в компанії. Він точно може краще управляти всіма операційними процесами, ніж я. Це важливо визнавати і знаходити сильніших за себе людей, яким можна довіряти і передавати справи. Андрій довів, що точно на своєму місці зі всіма кризами останніх двох років. 

Зараз я chairwoman – голова наглядової ради Enzym Group і фокусуюся більше на стратегічних питаннях. Ми вже не називаємо себе виробником дріжджів чи заводом. Ідентифікуємо себе як біотехкомпанія, яка виробляє біотехнологічні продукти на основі дріжджів та інших мікроорганізмів. 

Пошук нових «кормотехів»  

Завдяки біотехнологіям є низка потенційних можливостей. Дріжджі є, так би мовити, мікрофабрикою, яка може виготовляти безліч продуктів для різних індустрій. 

Зараз ми виходимо на два ринки: інгредієнтів для харчової промисловості, які роблять продукти здоровішими і більш функціональними, та інгредієнтів для годування тварин здоровими продуктами. Хочемо боротися з хворобами тварин природним шляхом, без антибіотиків чи якихось хімічних компонентів. 

Це довший шлях, ніж той, який ми пройшли з «Кормотехом», адже це наукоємний бізнес. Це інвестиція в науку, яка ніколи не дає швидкого результату. Інвестиції у ринок, який дуже швидко розвивається. 

Стратегія Enzym Group на наступні роки

Трансформація у біотехкомпанію – це гра вдовгу. Почали ми її від створення R&D у 2015 році. Фактично наша візія – ми хочемо стати глобальною біотехкомпанією до 2032 року. 

Якщо говорити про коротші цілі, то ми знаходимося на другому році виконання визначеної стратегії. У 2022-му ми запустили новий завод біотехпродуктів на основі дріжджової клітини, цього року вийшли з його продуктами на ринок. Оборот від нового бізнесу поки становить невелику частку. За рік вона має досягти 3%, ще через рік – 8%. 

За три роки плануємо довести оборот від нових продуктів до 30%, а EBITDA – до 50%. Це високомаржинальні продукти, які не принесуть кількісно великого зростання, але в оборотах будуть мати суттєвий вплив і на маржинальність. 

Компанія Explogen

Це наш науковий стартап, який працює над дослідженням генів мікроорганізмів. Клієнти цієї компанії – науково-дослідницькі інститути, лабораторії при університетах, велика фарма та компанії інших індустрій, які інвестують у генетику, мікробіологію та дослідження клітин. Технології, які ми досліджуємо, допоможуть коригувати гени для знаходження потрібних характеристик для того чи іншого дослідницького інституту чи фармвиробника.

В Explogen працює до 15 науковців. Кілька тижнів назад цей стартап одержав грант німецького уряду – $2,5 млн на чотири роки. Він допоможе вчитися науковцям у цій сфері, але те, що розробить, має бути комерціалізоване і виведене на ринок. Партнер проєкту – Андрій Лужецький. Його наукова лабораторія при університеті Саарбрюкену є партнером нашої R&D лабораторії. 

Товари для споживачів

У нас є масмаркетовий бренд дріжджів для хлібопечення «Львівські дріжджі» і дріжджові флейки. Флейки – популярний суперфуд для здорового харчування у США і Європі, який на 60% складається з протеїну. Це функціональний суперфуд, але, крім того, він смачний. 

Ми орієнтувалися на міжнародний ринок, але вирішили спробувати й український. Одразу підключилися вегетаріанці, для яких це корисний продукт, адже він дає їм той білок, який вони не одержують, не вживаючи мʼяса. Виявилося, що у нас достатньо велика аудиторія, яка дбає про здоровʼя, шукає можливість смачно і корисно поїсти. 

Починали продавати флейки в Instagram, орієнтуючись на вузьку аудиторію. Але потім одержали запит від «Сільпо», зараз проводимо експеримент з АТБ. Не знаю, чи нам вдасться там закріпитися, можливо, це все ж таки не той формат, де цей продукт може успішно продаватися, але ми точно бачимо, що інтерес до продукту є.

Зараз виходимо із цим продуктом на європейський і американський ринки. R&D зробило флейки зі спіруліною, на черзі хлорелла і середземноморські овочі. Кілька партій вже продали у Європі. 

Навіщо бізнесу науковці і наука

У нашому конкретному випадку R&D було необхідно, аже для виходу на ринок біотехнологічних інгредієнтів потрібна наукова складова. Ніхто не ділиться технологією виготовлення дріжджової клітини. Треба розробляти самим. У світі є консультанти, але оскільки наука і цей сегмент як індустрія змінюється швидко, знання досить швидко застарівають. Тому потрібно розробляти внутрішню експертизу. 

Це не те R&D, в якому можна швидко досягти результату, написати про нього на упаковці, виставити на полицю й одразу продати. Це глибокі наукові дослідження дріжджової клітини. Складові у виготовленні такого продукту йдуть від культури розробленого штаму.

З 2015 року ми інвестували близько €3–4 млн в мікробіологічну і генетичну лабораторії, а також в технологічний процес. 

Частину продуктів ми відкидаємо, тому що R&D – це свого роду науковий стартап. Поки знаходиш найкращий мікроорганізм або технологію, до комерціалізації доходить 10% продуктів. 

Річні результати і ризики експорту

Для нас 2022–2023 роки були достатньо успішними. Ринок впав на 12–15%, але нам вдалося зберегти свої продажі. Результати 2023-го на 15% кращі за минулий рік. Вийдемо на €47 млн. 

Хороші результати цього року отримали завдяки експорту, але наступного прогнозуємо падіння. В роботі на експортний ринок є певні ризики. Якщо в Україні ми є лідером, то на європейських ринках лідерської частки ми не займаємо. Конкуренція і цінова боротьба там досить жорсткі. 

Суперфуд для США й АТБ. Як створити глобальну біотехкомпанію в Україні? Інтервʼю зі співвласницею Enzym Group Оленою Вовк /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні