Категорія
Новини
Дата

«Конті», «Мʼясна весна» та «Артемівське». Forbes дізнався, що відбувається з донецьким бізнесом Бориса Колеснікова

Майже всі компанії бізнесмена Бориса Колесніикова розташовані в зоні бойових дій у Донецькій області. Кондитерська фабрика «Конті» – у Костянтинівці, завод ігристих вин «Артвайнері» – у Бахмуті, а тваринницький агрохолдинг «АПК-Інвест» – поблизу Покровська. Forbes дізнавався, як вони працюють

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як працює «Конті». Виробничі потужності «Конті» Бориса Колесникова розміщені в Костянтинівці Донецької області. Підприємство до війни виробляло до 2000 т кондитерки на місяць. 
  • З 24 лютого Костянтинівку обстрілюють російські війська. «Поруч із фабрикою було кілька прильотів, і будівля трохи постраждала: вікна та дах вилетіли, але їх залатали», – розповідає Forbes в.о. керівника відділу економіки Костянтинівської військової адміністрації Наталія Діденко. Навіть у таких умовах фабрика продовжувала працювати. 
  • У червні з фабрики почали вивозити частину обладнання. За словами Діденко, виробничі потужності прямували в Канів Черкаської області. Зараз у цьому місті на підприємстві «Український кондитер» «Конті» виробляє цукерки Mone та «Золота лілія». 
  • «АПК-Інвест» і виробник ковбас «Мʼясна весна». «АПК-Інвест» – найбільше в країні свинарське господарство з поголів’ям понад 300 000 свиней. Воно теж постраждало від російської агресії. Його потужності розміщені в Покровському та Костянтинівському районах Донецької області. 
  • У населених пунктах Покровського району не було інтенсивних бойових дій, проте почалися проблеми з постачанням води. 
  • Нині в Донецькій області працює щонайменше три тваринницькі комплекси «АПК-Інвест», повідомляє Forbes один із чиновників Мирноградської міської військової адміністрації. Крім «АПК-Інвест», свою присутність на ринку через бойові дії вимушено скоротило мʼясопереробне підприємство «Український бекон», що у Краматорському районі, та «Бердянські ковбаси» в Запорізькій області, розповідає генеральний директор консалтингової компанії Pro Consulting Олександр Соколов.
  • Завод «Артвайнері». Російські війська не полишають досі спроб захопити місто Бахмут на Донеччині. Саме там розташований третій актив Колеснікова – завод виробника «Артвайнері» (раніше Артемівський завод шампанських вин (АЗШВ). 
  • Завод у Бахмуті зупинився майже одразу після початку повномасштабної війни. Виробничі потужності та склади законсервували. Зараз пʼять видів ігристого «Артемівське» розливають на потужностях одеського підприємства «Таїрово Вайнері». 

Контекст

У 2021-му соратник Ріната Ахметова, Борис Колесніков посідав 55-те місце в рейтингу «100 найбагатших українців» від Forbes зі статками у $190 млн. У грудні 2022-го, за даними Forbes, вартість активів Колеснікова впала щонайменше в чотири рази.

У середині березня 2022 року російські війська в Маріуполі зруйнували нову льодову арену Mariupol Ice Center. Колесніков збудував спорткомплекс для свого хокейного клубу «Донбас» у 2020-му. Він вклав у льодову арену 90 млн грн.

Колесніков не захотів розповідати Forbes про свої справи. «Немає ні настрою, ні часу», – написав він у відповідь на запит. У компаніях бізнесмена теж не стали коментувати стан справ.

Докладніше читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні