Категорія
Новини
Дата

Країнам ЄС знадобиться не менше трьох років, щоб компенсувати відмову від газу з Росії – Fitch

Щоб компенсувати відмову від постачання газу з РФ, країнам Європейського Союзу знадобиться не менше трьох років, йдеться в доповіді Fitch Ratings. Найбільш залежні від російського газу Словаччина, Угорщина та Чехія, зазначають аналітики.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Болгарія, Хорватія, Естонія, Латвія та Словенія або менш схильні до ризику у разі припинення поставок російського газу, або розробили плани дій у надзвичайних ситуаціях, йдеться у доповіді.
  • Литва, Польща та Румунія найменше постраждають при припиненні поставок. Ці країни мають доступ до альтернативних поставок або власний видобуток газу. 
  • Країни Центральної та Східної Європи вживатимуть заходів щодо зменшення залежності від газу РФ. Вони можуть включати управління попитом і пропозицією, а також встановлення цін на газ.
  • Країни Центральної та Східної Європи загалом зіткнуться з макроекономічним шоком, оскільки енергоносії у регіоні мають більшу значущість для споживчих цін, ніж у Західній Європі. 
  • «Обмеження постачання та інфраструктури означають, що ЄС може знадобитися більше трьох років, щоб компенсувати повну втрату постачання російського газу», – прогнозують аналітики Fitch.
  • В економіці країн Центральної та Східної Європи очікується спад економіки аж до негативних значень, вища інфляцію, стійкий тиск на бюджетний дефіцит та рівень держборгу.

Контекст

Раніше голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол порадив Європі терміново готуватися до того, що РФ взимку повністю перекриє постачання газу. За його словами, потрібно відновлювати роботу старих вугільних електростанцій та АЕС.

Уряд Німеччини вже заявив про готовність розконсервувати вугільні ТЕС, аби протистояти енергетичному тиску РФ, заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Гебештрайт. Він наголосив, що вугілля завдає більшої шкоди довкіллю, але в нинішніх умовах його використання в обмежених кількостях і в нетривалій перспективі є виправданим.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні