Категорія
Новини
Дата

«Крим та Донбас – це Україна». Президент Сербії Вучич засудив вторгнення Росії

Президент Сербії Александар Вучич, який зазвичай підтримував дружні відносини з Росією, відкинув територіальні претензії президента РФ Володимира Путіна до України, про це він заявив у інтервʼю Bloomberg. Вучич, який останніми роками провів десятки зустрічей із Путіним, сказав, що не розмовляв із ним «багато місяців».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сербія, яка традиційно є одним із найближчих союзників Росії в Європі, намагається дистанціюватися від Москви, оскільки війна в Україні загострює відносини між двома країнами та їхніми лідерами. В інтервʼю в Белграді Вучич відкинув територіальні претензії Володимира Путіна до України та передбачив, що у війни в Україні «гірше ще попереду», оскільки обидві сторони окопалися. 
  • «Ми від початку говорили, що не хочемо і не можемо підтримати вторгнення Росії в Україну, – сказав Вучич. – Для нас Крим – це Україна, Донбас – це Україна, так і залишиться».
  • Сербія історично прагнула збалансувати свої геополітичні та економічні інтереси між Сходом і Заходом, але ці коментарі Вучича наголошують на поступовому зрушенні після вторгнення Путіна в Україну.
  • Вучич, переобраний переважною більшістю голосів минулого року, каже, що його кінцевою метою є членство у ЄС. Проте, згідно з опитуваннями громадської думки, більшість сербів більше не хоче вступати до ЄС. Це йде врозріз із планами інших балканських країн, які прагнуть приєднатися до блоку, включаючи Албанію та Північну Македонію. Вучич переконаний, що коли та якщо цей вибір буде поставлений перед громадянами на референдумі, то вони проголосують за приєднання й закріплять свій поворот на Захід. «Я знаю, що ЄС – це наш шлях, – додав він. – Інших шляхів немає».
  • Водночас Сербія чинить опір санкціям через підтримку Росією її відмови визнати незалежність Косова та власного досвіду економічної ізоляції. Росія також продає природний газ країні за цінами, нижчими від ринкових. «Ми не завжди радіємо деяким позиціям (Росії), – заявив сербський президент. – У нас традиційно добрі стосунки, але це не означає, що ми підтримуємо кожне окреме рішення чи більшість рішень, які виходять із Кремля»

Контекст

Небажання Белграда приєднатися до США та Європейського Союзу в санкціях проти Росії поставило Сербію перед зростаючим тиском, який вимагає розірвати звʼязки з Путіним та його енергетичними поставками, навіть незважаючи на те, що війна вдарила по економіці й призвела до стрімкого зростання інфляції.

В економічному плані Сербія багато років вибуває з орбіти Росії. На країну припадає близько 6% зовнішньої торгівлі Сербії. ЄС, безперечно, є найбільшим партнером. Щоб стабілізувати фінансове становище, наприкінці минулого року Сербія отримала фінансування у розмірі €2,4 млрд від Міжнародного валютного фонду та кредит у розмірі $1 млрд від Обʼєднаних Арабських Еміратів, які зміцнюють звʼязки з балканською країною.

Проте Сербія, як і раніше, виділяється в Європі – поряд з Угорщиною – своєю позицією щодо Росії. За інформацією агентства, опитування, проведене минулого літа, показало, що Путін був найулюбленішим світовим лідером для сербів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні