Категорія
Новини
Дата

Орбан закликав скасувати санкції ЄС проти Росії, щоб знизити інфляцію та ціни на газ 

Премʼєрміністр Угорщини Віктор Орбан заявив на засіданні своєї правлячої партії «Фідес», що санкції проти Росії, запроваджені Європейським союзом, мають бути скасовані, пише Reuters із посиланням на щоденну газету Magyar Nemzet.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Орбан, різкий критик санкцій ЄС щодо Москви через її вторгнення в Україну, зробив цю заяву на закритій зустрічі членів своєї партії у середу, 21 вересня, перед початком осіннього політичного сезону.
  • Газета процитувала Орбана, який сказав, що санкції ЄС призвели до зростання цін на газ та інфляції, і якщо ці заходи будуть скасовані, ціни на газ негайно впадуть на 50%, а інфляція також впаде.
  • «Без санкцій Європа могла б відновити сили і уникнути рецесії, що насувається», сказав Орбан, що підтверджує його давню позицію про те, що санкції завдають більше шкоди Європі, ніж Росії.
  • На своїй сторінці у соцмережах Орбан написав, «санкції Брюсселя підштовхнули Європу до енергетичної кризи».

Контекст

Євродепутати підтримали резолюцію про те, що Угорщина під керівництвом Віктора Орбана стала «гібридним режимом виборчої автократії», що відрізняється розпадом демократії, основних прав і верховенства права, йдеться у звіті Європейського парламенту.

Європейська комісія планує найближчим часом офіційно рекомендувати ЄС скоротити фінансування Угорщини з європейських фондів. Причиною є корупція в уряді премʼєра Віктора Орбана.

Угорщина, яка втратила доступ до фінансування блоку в очікуванні результатів розслідування, сподівається отримати понад €40 млрд у вигляді фінансування ЄС до 2027 року. Нещодавно Орбан запропонував створити агентство з боротьби з хабарництвом та внести поправки до низки законів, зокрема про державні закупівлі, щоб розвіяти побоювання виконавчої влади ЄС.

31 серпня «Газпром» повністю зупинив постачання газу в Європу газопроводом «Північний потік» Того ж дня Угорщина підписала додатковий контракт із «Газпромом» про постачання газу. Російська компанія з 1 вересня постачатиме в Угорщину через Сербію на 5,8 млн кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом, повідомив міністр закордонних справ Петер Сійярто. Після нещодавнього візиту Сійярто до Росії «Газпром» погодився надати Угорщині додаткові 700 млн кубометрів газу. 

Водночас міністри закордонних справ Європейського Союзу в середу, 21 вересня, домовилися підготувати нові санкції щодо Росії, йдеться про восьмий пакет обмежень. Також країни планують збільшити постачання зброї Україні.

Нові санкції будуть спрямовані проти «найважливіших секторів російської економіки та продовжуватимуть переслідувати осіб, відповідальних за агресивну війну в Україні».

Міністри ЄС проведуть свою наступну офіційну зустріч у середині жовтня, коли можна буде формалізувати пакет санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні