Танки Leopard для України /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

«Німеччина не хоче бути першою та єдиною, хто постачає натовські танки». Пояснення, чому так затягується рішення про передачу танків Україні

Танки Leopard для України Фото Getty Images

Західні партнери все активніше публічно обіцяють надати Україні наступальну зброю. Велика Британія – танки Challenger 2, а Франція з Польщею тиснули на Німеччину, щоб отримати можливість передати танки Leopard 2 (ФРН є їхнім виробником). Але чому рішення про передачу гальмується саме через німців? Forbes попросив пояснити цю проблему народну депутатку Галину Янченко, яка є співголовою міжпарламентської групи дружби з Німеччиною

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

На початку тижня пішла у відставку міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт. Це хороша чи погана новина для України в контексті надання німецьких танків Leopard 2? 

На це питання неможливо відповісти, поки ми не отримаємо інформацію, хто буде наступним міністром. Загалом на початку війни Крістіне Ламбрехт, уже ексміністр оборони, була однією з найбільш негативно та резистентно налаштованих міністрів. Вона соціал-демократка, а соціал-демократи – старші партнери в німецькій урядовій коаліції, які весь час були найбільш скептичні до постачання зброї в Україну.

Скоріш за все новим міністром стане Борис Пісторіус, він теж із соціальних демократів. Але з обережним оптимізмом можу сказати, що він буде більш активно співпрацювати з Україною. 

Хоч би як там було, німецька політика побудована так, що фінальне рішення приймає Офіс канцлера. 

Який зараз статус переговорів щодо німецьких танків? 

Питання танків ми ставили фактично від самого початку війни. У березні президент направляв туди таку дипломатичну місію: Володимира Кличка, Олексія Макеєва, який зараз є послом у Німеччині, і мене. Ми провели низку зустрічей з міністрами та депутатами. Тоді Німеччина ховалася за певними відмовками, чому вони не можуть надавати нам важке озброєння: що українці не вміють користуватися такою зброєю, а вчитися довго, за стандартами НАТО – рік. Українці довели, що вчаться набагато швидше.

Потім зʼявилась причина – у них немає на складах у Бундесвері достатньо озброєння, а їхня військова індустрія не може його швидко виробити. Після чого виробники вийшли з релізом, що вони готові постачати Україні зброю, якщо уряд дасть дозвіл. Далі з’являлися нові відмовки. Червоною лінією проходило те, що вони не хотіли провокувати Росію. 

Але остання та найсильніша причина, на яку вони й досі спираються, це те, що нібито є домовленість між країнами НАТО, за якими вони вирішили не постачати Україні танки НАТО. Для мене особисто це не причина, а відмазка. Вони вже постачають нам інше важке натовське озброєння, починаючи від артилерії й закінчуючи бронетехнікою. Чому саме танки постачати не можна?! У чому логіка? З рештою, навіть вони не можуть у офіційних розмовах дати відповідь на це питання. 

А у неофіційних?

На закритих зустрічах німецькі друзі України кажуть – домовтесь із США, хай вони дадуть вам хоч один Abrams, і тоді німецькі друзі України дотиснуть свій уряд на Leopard 2. Німеччина не хоче бути першою та єдиною країною, яка постачає натовські танки Україні. 

Ми думали, що з цим робити, і восени Міхаель Рот, який є головою міжнародного комітету Бундестагу, придумав цікавий сценарій. Він запропонував домовленість, за якою країни Європи передадуть по 10% Leopard 2, які у них є.

Враховуючи, що в ЄС Leopard 2 2000 штук, Україна могла б отримати 200 танків, і це велика історія, особливо якщо згадати, що головнокомандувач Валерій Залужний говорив, що для перемоги нам потрібно 300 танків. План Рота знімав із Німеччини тягар першого кроку. Зараз у запуску цього плану нам дуже допомагають поляки заявою про готовність передати Leopard 2 зі своїх складів. 

Я знаю, що можу перемогти ворога. Але мені потрібні 300 танків, 600–700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, на мою думку, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого.

Валерій Залужний інтерв'ю The Economist (15 грудня 2022)

Але кажуть, що їм потрібен дозвіл? 

Так, тому що так діє ринок озброєння, це світові норми. Для продажу або передачі озброєння потрібен дозвіл уряду цієї країни, а також дозвіл уряду країни-виробника. Тобто для того щоб ми отримали від Польщі Leopard 2, нам потрібне «добро» не тільки польського уряду, а й німецького. 

Яка ситуація з цим дозволом? 

У цьому випадку Німеччині буде складніше. Враховуючи, що й британці заявили про готовність передати свої танки, а США вже неодноразово заявляли, що вони не заперечують, щоб Німеччина надала танки. Також еволюція, яку пройшли німецькі політики за час війни, колосальна. І Шольц, і Штайнмаєр, і інші стали набагато більш проукраїнськими.  

Що може зробити Україна, щоб це прискорити?

Україна робить усе можливе і неможливе, щоб прискорити цей процес, формально й неформально на всіх рівнях, починаючи від президента та міністра оборони й закінчуючи парламентською дипломатією. Дуже високо я оцінюю діяльність наших послів у Німеччині, і Олексія Макеєва, і попередника Андрія Мельника.

Чи можете зробити прогноз, коли перші Leopard 2 приїдуть в Україну? 

Останній пакет зброї, про який оголосили США, це зовсім інший тип і кількість озброєння. Це наступальна зброя. Це можна назвати одним із переломних моментів у війні. Якщо американці готові постачати таку зброю, то я думаю, цілком можливо, що навесні ми тут побачимо і Leopard 2.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні