Категорія
Новини
Дата

Український криптовалютний стартап Matter Labs залучив $50 млн. Чим він переконав інвесторів

Заснований українцями Matter Labs залучив $50 млн. Лід-інвестор раунду – відомий фонд Andreessen Horowitz. Команда розробляє програму, щоб зробити мережу Ethereum швидшою, дешевшою та екологічнішою. Навіщо це інвесторам

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Matter Labs, який запустили українець Олексій Глуховський і росіянин Алекс Власов, 9 листопада закрив раунд В. У ньому взяли участь 70 інвесторів, включаючи Blockchain.com, Crypto.com, Consensys та Andreessen Horowitz (a16z). До того компанія залучила лише $2 млн, повідомляє Pitchbook.

Основний центр розробки проекту знаходиться в Україні, а сам стартап – резидент простору Lift99 у Києві. «У проекту чудові засновники: Алекс Глуховський був співзасновником трьох компаній та CTO четвертої, Алекс Власов – технологічний візіонер с научним бекграундом та докторським ступенем у електричному інжинірингу», – описує фаундерів фонд a16z.

Яку проблему вирішує стартап

Matter Labs спрощує роботу децентралізованих сервісів, що працюють на базі блокчейну Ethereum. Розробники використовують його, щоб запускати ігри, біржі, програмне забезпечення та гаманці на базі блокчейну. За даними State of the dApps, близько 80% програм на блокчейні працюють саме в Ethereum. Це друга за популярністю крипто-монета – станом на 9 листопада капіталізація «ефіру» становила близько $568 млрд, а денний об’єм торгів досягав $19 млрд. 

Через високе навантаження, у блокчейні значно зросли трансакційні комісії – за допомогою них покривають витрати за комп’ютерні розрахунки, які роблять учасники мережі, щоб валідувати операції. Розмір комісії не фіксований, станом на 9 листопада він в середньому становив $60,9 за один переказ – при цьому сам «ефір» коштував близько $4800 за монету. Також кожна транзакція тепер залишає великий вуглецевий слід – 33,4 кг вуглекислого газу. Час до завершення може розтягнутися на хвилини або навіть години, пише a16z.

У конкурентів Ethereum, блокчейн-проєктів Solana та Tron, комісії значно нижчі та можуть становити лічені центи. Як здешевити перекази? Matter Labs пропонує оновити правила валідації транзакцій у мережі Ethereum та розробляє власник протокол zkSync. 

З його допомогою можна розвантажити трафік і обробляти близько 2000 операцій в секунду. Дані записуються спочатку до сайдчейну – додаткового ланцюжка. Тоді об’єднуються в «пакети» і передаються в основний ланцюжок Ethereum. Matter Labs використовує доведення з нульовим розголошенням для перевірки статусу транзакцій. «Якщо крипта стане настільки успішною, наскільки її передбачають провидці — вся цифрова економіка світу живе на блокчейні — тоді їй доведеться використовувати доведення нульових знань, – розказав виданню Techcrunch Глуховський. – У нас просто немає іншої технології, яка б могла підтримати такий масштаб».

Перша версія zkSync поки тестується, але моменту запуску у червні 2021–го платформа опрацювала понад 2 млн транзакцій. Раніше Andreessen Horowitz інвестував у стартап Optimism, який також розробляє рішення для масштабування Ethereum.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні