Біткоїн уперше потрапив до фонду на Нью-Йоркській біржі. Криптовалюта побила ціновий рекорд, інвестори вже чекають великих угод /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Біткоїн уперше потрапив до фонду на Нью-Йоркській біржі. Криптовалюта побила ціновий рекорд, інвестори вже чекають великих угод

Getty Images

На Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE) 19 жовтня стартувала торгівля першим в історії криптовалютним біржовим фондом – Bitcoin Strategy. Фінансисти називають актив першим в історії безпечним інструментом на основі криптовалюти

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) 15 жовтня дозволила компанії ProShares запустити біржовий інвестиційний фонд на базі фʼючерсів на біткоїни. У перший же день розміщення Bitcoin Strategy ETF, 19 жовтня, обсяги угод досягли майже $1 млрд. Він посів друге місце серед усіх біржових фондів, пише Bloomberg.

Експерти передбачали ажіотаж навколо криптовалютного ETF, але він перевершив очікування, пише аналітик Bloomberg Intelligence Джеймс Сейффарт. Ціна Bitcoin побила історичний рекорд 20 жовтня, практично досягнувши $67 000. Ринкова капіталізація BTC цього дня перевищила $1,2 трлн, а денний обсяг торгів склав $42,4 млрд. Пізніше ефект згас: станом на вечір, 21 жовтня, курс Bitcoin відкотився до рівня $63 000.

Незалежно від ринкових коливань, для криптовалютної індустрії запуск Bitcoin ETF – одна з головних подій 2021 року, вважає Гліб Костарєв, директор біржі Binance у країнах Східної Європи. На очікуваннях цієї події курс Bitcoin за останній місяць зріс приблизно на 50%. Для порівняння: динаміка індексу S&P 500 за цей же період – «плюс» 4%. «Найближчим часом ми побачимо приплив роздрібних та інституційних інвесторів, які досі побоювалися криптовалют через не зовсім прозоре регулювання галузі та складність входу», – вважає Костарєв.

ETF на базі біткоїн-фʼючерсів став компромісом для американського регулятора SEC. З 2017 року комісія отримала понад 10 заявок на запуск спотових біржових фондів на базі біткоїна, але жодна з них не була задоволена, пише CNBC. Причина? Ніхто не міг переконати чиновників у стійкості ринку біткоїна до маніпуляцій.

До фʼючерсів на біткоїнах у комісії більше довіри, оскільки вони торгуються на регульованих американських біржах уже близько чотирьох років (наприклад, на Чиказькій). Важлива вимога регулятора: фʼючерсні біржові фонди не можуть тримати в своєму портфелі тільки фʼючерси на біткоїни – частина відводиться на держоблігації та валюту. «Ми намагаємося робити все для того, щоб нові проєкти працювали в полі, де інвестори захищені», – сказав голова SEC Гарі Генслер, коментуючи запуск крипто-ETF. Але, за його словами, їм не варто забувати, що в основі фʼючерсного біткоїн-ETF лежить «надзвичайно спекулятивний клас активів».

Успішний запуск Bitcoin Strategy ETF відкриє шлях на регульовані біржі іншим криптовалютним біржовим фондам. З серпня SEC отримала заявки на відкриття фʼючерсних або спотових ETF одразу від декількох фондів: Valkyrie, AdvisorShares і BlockFi, Invesco, Galaxy Digital, Van Eck, Grayscale. Дві з них SEC вже схвалила: 22 жовтня плануються торги Valkyrie Bitcoin Strategy ETF; 25 жовтня очікується запуск фʼючерсного біткоїн-ETF від VanEck.

Для запуску спотових криптовалютних ETF SEC повинна спочатку отримати більший контроль над цим ринком. «Генслер не хоче вбивати фінансові інновації, що виникають навколо криптовалют, – сказав CNBC Метью Хуган, директор з інвестицій Bitwise Asset Management. – У той же час він має намір боротися з шахрайством і злочинністю на цьому ринку».

Чи продовжить рости ціна на біткоїн? Успішний вихід на традиційну біржу активів на основі криптовалют не обовʼязково призведе до довгострокового зростання вартості біткоїна. Але спочатку він буде торгуватися вище поточної ціни через надходження на ринок криптовалют нових грошей, сказав Insider Маркус Сотіріу, трейдер із продажу GlobalBlock. І ціни інших криптовалют теж підтягнуться за біткоїном, вважає засновник Bitcoin Center NYC Нік Спанос.

Альтернативний сценарій – запуск Bitcoin-ETF може негативно вплинути на ціну криптовалюти. У цьому впевнений Ден Морхед, CEO хедж-фонду Pantera Capital, що спеціалізується на торгівлі криптовалютами. Ціна на біткоїни вже не раз різко злітала, але одразу ж падала: запуск біткоїн-фʼючерсів на Чиказькій товарній біржі CME в 2017 році спочатку розігнав ціну BTC, однак потім котирування впали на 83%. Аналогічна ситуація сталася після виходу Coinbase на фондову біржу в квітні 2021-го – після різкого зростання «биток» впав на 54%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні