Категорія
Новини
Дата

Кулеба: Україна може отримати запрошення до НАТО ще до саміту Альянсу у 2025-му

1 хв читання

Дмитро Кулеба, голова МЗС України /Getty Images

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України Фото Getty Images

Україна відповідає критеріям для запрошення до членства в НАТО і може отримати його ще до наступного саміту Альянсу, який відбудеться 26-27 червня 2025 року в Гаазі, Нідерланди. Про це в інтерв’ю CNN заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Цитати

  • Питання запрошення в НАТО залишається на порядку денному, сказав Кулеба. Україна порушує його переговорах із партнерами, насамперед зі США.
  • «Чітко бачу можливість, що надання Україні запрошення в НАТО може відбутися ще до наступного саміту Альянсу в Нідерландах в 2025 році», – сказав він. Міністр переконаний, що Україна заслуговує на отримання запрошення – і коли є бажання, то є і спосіб.
  • «Мова не йде про неминуче членство в НАТО. Йдеться лише про уточнення сигналу, про зняття конструктивної невизначеності. Вона більше не є конструктивною», – пояснив Кулеба важливість запрошення України до членства в НАТО.

Контекст

Україна не отримала запрошення на членство в НАТО на самітах Альянсу у 2023 та 2024 роках. Торік у декларації саміту в Вільнюсі було закріплено без деталізації, що Україна отримає запрошення, коли всі члени НАТО на це погодяться, «і будуть виконані умови». Найбільшим досягненням цьогорічного саміту у Вашингтоні стало включення у декларацію саміту слова «незворотне» у контексті членства України в Альянсі.

Детальніше про шлях України до Альянсу в інтерв’ю Forbes Ukraine розповідав голова делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв, який брав участь у Вашингтонському саміті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд