Категорія
Новини
Дата

lifecell оштрафували на 10,5 млн грн за неналежну підготовку до блекаутів

Мобільного оператора lifecell оштрафували на 10,45 млн грн за невиконання вимог щодо блекаутів. Відповідне рішення ухвалила Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Регулятор розпочав перевірки операторів у низці областей у січні минулого року. Загалом було проведено 22 позапланові перевірки на обʼєктах операторів «великої трійки»: «Водафон» у Київській, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Миколаївській областях; «Київстар» – у Київській, Львівській, Одеській, Вінницькій, Харківській та Хмельницькій областях; lifecell – у Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.
  • В ході проведення цих заходів нагляду були виявлені порушення у всіх трьох операторів мобільного зв’язку. 
  • У грудні 2023 року НКЕК виявила, що порушення не усунув оператор lifecell.
  • Регулятор ухвалив рішення стягнути з ТОВ «лайфселл» штраф у розмірі 0,1% доходу, отриманого за надання відповідних електронних комунікаційних послуг за 2023 рік, що становить 10,45 млн грн.

Контекст

Блекаути наприкінці 2022 та початку 2023 року примусили провайдерів вкладатися в енергоефективний інтернет. Ті, хто зміг забезпечити зв’язок під час відключень світла, отримали чимало нових абонентів. У 2023-му історія повторилася. 

Користувачам провайдерів, що працюють на стійкій до відключень електрики технології PON, радять заживити роутер від стороннього джерела на кшталт повербанку. Тим, кому так не пощастило, радять знайти провайдера з PON-підключенням, а для пришвидшення процесу скооперуватися з сусідами.

На жовтень минулого року в Україні доступ до PON-підключення мали лише 37% абонентів, повідомив директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик. У Києві, за його даними, цей показник критично низький – 9%. На Київщині, Рівненщині, Тернопільщині – навпаки, близько 60% користувачів забезпечені стійким до блекаутів оптичним з’єднанням.

Частково це технологічний парадокс. Інтернет-мережі мільйонників та обласних центрів будувалися приблизно 15 років тому, коли PON був непопулярний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні