Категорія
Новини
Дата

В Україні знизилася кількість пропозицій на купівлю вторинного житла. Найбільше в Кіровоградській області – на 92%

В Україні впав показник пропозицій вторинного житла під купівлю. Найменше – у Дніпропетровській області, найбільше — у Кіровоградській. Про це свідчить дослідження Flatfy (проєкт ЛУН).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найменше показник пропозицій придбати житло зменшився у Дніпропетровській області – на 2%, у Київській – на 25%, у Закарпатській – на 26%. Найбільше зменшилась пропозиція у Кіровоградській області – мінус 92%, у Житомирській – мінус 86%, у Миколаївській – мінус 85%, 
  • Попит на придбання також знизився. Найзначніше він впав на сході та півдні України: мінус 100% – на Херсонщині, мінус 94% – на Миколаївщині, мінус 91% – на Харківщині, мінус 86% – в Одеській та Запорізькій областях. 
  • Цінник у доларах за квадратний метр на вторинне житло підскочив у Сумській області – +122%. У Львівській області приріст склав +64%, в Івано-Франківській – +58%, у Київській – +55%. Також ціни на понад 50% зросли у Запорізькій та Дніпропетровській областях. Лише на Харківщині ціни значно впали – на мінус 33%.
  • Для оренди найчастіше квартири шукають в Тернопільській області – приріст запитів складає 373% у порівнянні з 2021 роком. +316% зацікавленості у житлі в Закарпатській області, +280% – на Хмельниччині, +196% – на Черкащині. У Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській та Одеській областях кількість запитів впала на 90–93%. 
  • Кількість пропозицій житла під оренду значно знизилася порівняно з кількістю в жовтні 2021 року. На 90% менше оголошень у Херсонській області. У Миколаївській, Черкаській, Рівненській, Тернопільській областях пропозиція зменшилася на 83–86%. У Закарпатській, Івано-Франківській, Волинській, Хмельницькій, Кіровоградській – від 72% до 79%. У Чернігівській області побільшало пропозицій на 20%.
  • Лідером росту цін у доларах за квадратний метр на оренду житла стала Закарпатська область – +225% у порівнянні з довоєнним часом. Далі йдуть Чернівецька область із +156%, Івано-Франківська область із +128%, Львівська область із +96% та Черкаська область із +88%. У Запорізькій області цінник на оренду виріс на 41%, у Дніпропетровській – на 34%.

Контекст

Понад два місяці після початку війни з Росією в Україні не працював Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Офіційно купити чи продати житло було неможливо.

6 травня Мінʼюст відкрив реєстр, проте з певними обмеженнями. Продаж нерухомості за довіреністю наразі обмежено. Згідно з дослідженням ЛУН, станом на кінець квітня будівництво та, відповідно, продажі відновили 400 житлових комплексів по всій Україні. Найбільше в західних регіонах – 245 ЖК. У Закарпатській та Івано-Франківській областях продажі відновили в понад 92% комплексах, у Львівській – у 90%, у Чернівцях – 76%. Високий показник і в Черкаській області – 92%.

Відновили будівництво деякі комплекси в Дніпрі, Полтаві, Запоріжжі, Кременчуці, Черкасах та Умані. У Києві роботи розпочалися в 65 ЖК, в Одесі – у 45. Це, відповідно, 14% та 56% усіх комплексів, що зводилися в цих містах напередодні війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні