Павло Фукс /Дмитро Ларін
Категорія
Новини
Дата

Махінації на 100 млрд грн. СБУ повідомила про підозру підсанкційному бізнесмену Павлу Фуксу

Павло Фукс Фото Дмитро Ларін

Служба безпеки України заявила, що викрила підсанкційного олігарха Павла Фукса на масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами та систематичному ухиленні від сплати податків. З 2018 року Фукс нібито незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 млрд грн, йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними матеріалів розслідування, холдинг Павла Фукса підшукував підприємства енергетичної, машинобудівної та металургійної галузей України, які мали кредити у збанкрутілих банках.
  • «Ділки за безцінь викуповували у банківських установ «кредитні зобов’язання» цих об’єктів, що надавало змогу втручатися у їхню господарську діяльність», – йдеться у повідомленні. Потім активи українських заводів та інфраструктурних об’єктів заморожували, блокували їхню діяльність чи доводили до банкрутства.
  • Як зазначають в СБУ, Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних «замовників» через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур.
  • «У ході цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків державі сягає майже 100 млн грн», – заявляють в СБУ.
  • На підставі зібраних доказів Фуксу та двом топменеджерам холдингу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).
  • У межах кримінального провадження накладено арешт на корпоративні права та рахунки 101 задіяної у протиправній діяльності компанії, права вимоги за понад 1600 викупленими кредитами, понад 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів учасників схеми. Частину арештованих активів вже передано в управління АРМА.
  • Доповнено. Коментуючи підозру Фукс заявив, що звинувачення СБУ є безпідставними і пов’язані «виключно із особистою економічною зацікавленістю окремих осіб в керівництві СБУ та інших структур».
  • «Керівництво СБУ та РНБО вводить президента України та українське суспільство в оману, керуючись власними інтересами, а не інтересами українського суспільства, що є демонстрацією виключного цинізму під час повномасштабної війни», – йдеться в заяві Фукса.

Контекст

У квітні цього року суд заарештував корпоративні права трьох підприємств екснардепа та «російського бізнесмена», які видобувають газ та нафту з державних надр. Ймовірно, йдеться про Ігоря Котвіцького та Павла Фукса. За даними слідчих, компанії протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища.

У червні 2021 року Фукс потрапив під санкції РНБО. За словами секретаря Радбезу Олексія Данилова, Фукс причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні. «Що стосується пана Фукса – вони накладені за ситуації, повʼязані з «Голден Деррік», – заявив Данилов, назвавши Фукса «російським бізнесменом».

За словами Данілова, наприкінці 2018 року «одна людина» за короткий проміжок часу зареєструвала 19 компаній в одній квартирі панельного будинку в місті Олександрії, і через дуже короткий проміжок часу ця ж людина отримала 19 ліцензій на вуглеводні.

«Голден Деррік» – компанія, пов’язана з друзями колишнього президента Віктора Януковича, – отримала понад 20 ліцензій 2011 року, коли він прийшов до влади (пізніше була перейменована на «Іст Юроуп Петролеум»). За даними ЗМІ, після втечі Януковича до РФ після Майдану 2014 року багато з цих ліцензій опинилися в руках Фукса. 

Сам бізнесмен спростовує цю інформацію. «Я не мав і не маю ніякого відношення до компанії «Голден Деррік». Ніколи. Це легко перевірити, користуючись відкритими джерелами інформації і точно легко перевірити, використовуючи можливості РНБО», — написав він в своєму Telegram-каналі. Пресслужба Фукса в листі до Forbes просить не вживати формулювання «українсько-російський бізнесмен», посилаючись на те, що в 2017 році уряд РФ запровадив санкції проти нього.

Харківʼянин Фукс тривалий час займався бізнесом в Росії, де і заробив свій капітал. В 2017 році Фукс повідомив журналістам програми «Схеми», що вже не має активів у Росії та відмовився від російського громадянства, оскільки у 2015 році отримав новий український паспорт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні