Категорія
Новини
Дата

Суд заарештував підприємства, які, ймовірно, повʼязані з екснардепом Котвіцькимм та бізнесменом Фуксом

1 хв читання

Суд заарештував корпоративні права трьох підприємств екснардепа та російського бізнесмена, які видобувають газ та нафту з державних надр, повідомляє ДБР. Ймовірно, йдеться про Ігоря Котвіцького та Павла Фукса. За даними слідчих, компанії протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища.

Ключові факти

  • Зокрема, за матеріалами ДБР суд заарештував активи ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Права передані в управління АРМА.
  • Згідно із повідомленням, у лютому ДБР та СБУ викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр, суму збитків державі оцінили у сотні мільйонів гривень.
  • Правоохоронці провели обшуки у колишнього народного депутата України VIII скликання. За даними ДБР, він за попередньою змовою з посадовцями ПрАТ «НАК «Надра України», Держгеонадра, ТОВ «Сахалінське» та комерційними структурами у період 2003–2022 років фактично привласнив державні корисні копалини.
  • «Під «патронатом» екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали «до кишені» організатори оборудки», – повідомили у бюро.
  • Ймовірно, йдеться про колишнього народного депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького та бізнесмена Павла Фукса.
  • В пресслужбі Павла Фукса заявляють, що бізнесмен «не має відношення до цих компаній».

Контекст

Відповідно до матеріалів розслідування, через протиправну діяльність посадовців «НАК «Надра України» та низки комерційних структур Україна де-факто втратила право на Сахалінське нафтогазове родовище на Харківщині.

Згідно із даними ДБР, з державного бюджету на розробку родовища було витрачено понад 1 млрд грн. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів.

Наразі тривають слідчі дії у межах справи за фактом зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні