Категорія
Новини
Дата

Суд заарештував підприємства, які, ймовірно, повʼязані з екснардепом Котвіцькимм та бізнесменом Фуксом

Суд заарештував корпоративні права трьох підприємств екснардепа та російського бізнесмена, які видобувають газ та нафту з державних надр, повідомляє ДБР. Ймовірно, йдеться про Ігоря Котвіцького та Павла Фукса. За даними слідчих, компанії протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, за матеріалами ДБР суд заарештував активи ТОВ «Сахалінське», ТОВ «Сіріус-1» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Права передані в управління АРМА.
  • Згідно із повідомленням, у лютому ДБР та СБУ викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр, суму збитків державі оцінили у сотні мільйонів гривень.
  • Правоохоронці провели обшуки у колишнього народного депутата України VIII скликання. За даними ДБР, він за попередньою змовою з посадовцями ПрАТ «НАК «Надра України», Держгеонадра, ТОВ «Сахалінське» та комерційними структурами у період 2003–2022 років фактично привласнив державні корисні копалини.
  • «Під «патронатом» екснардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. У результаті сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю клали «до кишені» організатори оборудки», – повідомили у бюро.
  • Ймовірно, йдеться про колишнього народного депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького та бізнесмена Павла Фукса.
  • В пресслужбі Павла Фукса заявляють, що бізнесмен «не має відношення до цих компаній».

Контекст

Відповідно до матеріалів розслідування, через протиправну діяльність посадовців «НАК «Надра України» та низки комерційних структур Україна де-факто втратила право на Сахалінське нафтогазове родовище на Харківщині.

Згідно із даними ДБР, з державного бюджету на розробку родовища було витрачено понад 1 млрд грн. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів.

Наразі тривають слідчі дії у межах справи за фактом зловживання службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні