Ігор Мазепа /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Суд відправив Ігоря Мазепу під варту з правом внесення застави у 349 млн грн

Ігор Мазепа Фото надано пресслужбою

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід засновнику інвесткомпанії Concorde Capital Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою із альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Про це повідомив кореспондент Forbes із залу суду.

Ключові факти

  • Суд задовольнив клопотання прокурора частково, Мазепі обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 28 лютого із можливістю внесення 349,7 млн грн застави.
  • Після оголошення судового рішення Мазепа заявив, що і прокуратура, і ДБР зробили крок до «небезпечного прецеденту».
  • «Це дуже сильно підриває довіру внутрішніх інвесторів, а коли немає довіри внутрішніх бізнесменів і підприємців до того, що трапляється в країні, то ми ніколи не зможемо побудувати вільну і процвітаючу країну», – сказав Мазепа.
  • За словами бізнесмена, до рішення суду він ставиться «нейтрально» і до понеділка, 22 січня, вирішить із адвокатами чи вносити заставу.
  • «Звісно, ми будемо подавати апеляцію», – додав Мазепа.
  • Прокурор Євген Сльота заявив, що рішення суду відповідає правопорушенню. «Суд погодився з обгрунтованістю підозри і наявними ризиками (сторона обвинувачення під час засідання вказувала, що Мазепа може переховуватися, тиснути на свідків, використовувати свої фінансові можливості та звʼязки і вчиняти нові правопорушення, — Forbes), я вважаю рішення адекватним правопорушенню», – сказав він.
  • Водночас адвокат Мазепи Тарас Пошиванюк, заявив сторону захисту обурило рішення суду, розмір застави у 350 млн грн при збитках 7 млн грн він вважає неспівмірним.
  • Також, за словами адвоката, суд не взяв до уваги, що 15-20 осіб висловили бажання взяти Ігоря Мазепу на поруки, фактично усунувшись від цього питання, хоча відповідні особи подали заяви у канцелярію (під час засідання суддя сказав, що не отримував клопотань про ці заяви, – Forbes).
  • «Взагалі поведінка головуючого (суддя Євген Хайнацький – Forbes) була дивною: суд не досліджував доводи сторін, була пропущена стадія дебатів. Ми будемо подавати апеляцію та думати над внесенням застави. Апеляцію можна подати найближчого робочого дня, тобто в понеділок», – сказав адвокат.
  • 20 січня брата Ігоря Мазепи — Юрія, який є одним із чотирьох затриманих у справі, суд відправив під варту з альтернативою застави 44 млн грн, повідомив Суспільному адвокат Артем Крикун-Труш.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а у компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. В Офісі генпрокурора зазначили, що засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники схеми з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

У Concorde Capital повідомили, що правоохорнці вимагатимуть для Мазепи обрання запобіжного заходу з можливістю внесення 700 млн грн застави.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв». У коментарі на своїй сторінці у Facebook Мазепа зазначив, що із «російського сліду» в цій справі – хіба що деякі російські слова, «які я почув при затриманні». 

Він підтвердив, що підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га, що нібито завдало збитків державі на 7 млн грн. «Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав», – написав Мазепа. Відносно застави він наголосив, що «з цифрами у прокурорів біда»

У коментарі журналістам в залі суду Мазепа повідомив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця, затримання бізнесмен повʼязує із своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42».

Детальніше про справу Мазепи – у матеріалі Forbes.

*Після публікації новини уточнено суму застави.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні