Мазепа про своє затримання: Цій справі 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця /Сергій Пірієв для Forbes Ukraine
Категорія
Новини
Дата

Мазепа про своє затримання: Цій справі 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця

Сергій Пірієв для Forbes Ukraine

Засновник Concorde Capital Ігор Мазепа заявив, що справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця, затримання бізнесмен повʼязує із своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42», про це він повідомив журналістам під час перерви у судовому засіданні Печерського суду щодо обрання йому запобіжному заходу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Мазепи, справа базується на проєктній документації, що була розроблена в 1960-ті при проєктуванні ГЕС, але за 30 років незалежності України жоден з десятка держорганів не помітив цього. «Але слідчі вважають, що злочин вчинив я, коли купив цю ділянку на вторинному ринку. До того ж з 3000 га, що є на цій території, мені інкримінують купівлю 2 га», – сказав він.
  • Бізнесмен зазначив, що є три десятки ухвал трьох інстанції, що ці землі мають призначення для садівництва, і саме у такому форматі він їх купував.
  • «Цій справі 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця. Деякі наші сусіди по цим ділянкам з листопада знаходяться у СІЗО по схожій справі. Я виїжджав за кордон у грудні, повернувшись із відрядження через 8 днів – знаючи, що у цій справі почався рух», – сказав він.
  • За словами бізнесмена, його затримали на кордоні, адже він хотів поїхати у відрядження в Давос. Він додав, що має бронь від мобілізації і мав поїхати до Швейцарії ще 16 січня, але затримався у справах і вирішив виїхати вчора.
  • Мазепа заявив, що планував там обговорити інвестиції у проєкт балансуючих потужностей в енергетиці.
  • «Це може перегукуватись із нашою ініціативою по «Маніфесту» по захисту бізнесу від свавілля», – сказав Мазепа, відповідаючи на запитання щодо можливих причин його затримання.
  • Прокурор Євгеній Сльота заявив, що обвинувачення вимагатиме для Мазепи тримання під вартою із можливістю застави, розмір якої представник Офісу генпрокурора відмовився озвучувати. Раніше у Concorde Capital повідомили, що йдеться про 700 млн грн застави.
  • Водночас адвокат бізнесмена Тарас Пошиванюк заявив, що Мазепі інкримінують статтю 255 КК України (створення злочинної організації). «Це так звана «воровська стаття» і виходить, що бізнесмен, інвестор майже прирівнюється до «вора в законі». Ми категорично не погоджуємся», – сказав він.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Згодом стало відомо, що співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. В Офісі генпрокурора зазначили, що засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники схеми з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю більше 20 млн грн.

Детальніше про справу Мазепи – у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні