Категорія
Новини
Дата

ДБР крім Ігоря Мазепи затримало також і його брата. Forbes дізнався подробиці обшуків у Concordе Capital

Співробітники ДБР затримали Юрія Мазепу – брата власника інвестиційної компанії Concord Capital Ігоря Мазепи. Про це Forbes повідомив голова Федерації роботодавців України, учасник руху «Маніфест 42» Дмитро Олійник, який знаходиться на постійному звʼязку з адвокатами бізнесмена.

Ключові факти

  • Наразі проводяться обшуки в офісах і за місцем проживання працівників Concord Capital та родичі Ігоря Мазепи. Зокрема, близько 19:00 затриманий його брат Юрій, повідомив Олійник.
  • Сам Ігор Мазепа наразі у машині зі слідчими їде у напрямку Києва. У нього вилучили телефон.
  • Адвокати Мазепи не допущені до процесуальних дій. За словами Олійника, ДБР заявляє, що проводить так звані «невідкладні дії». Формально це не обшуки, це дії під час яких вилучаються, на думку слідчих, документи, що мають довести злочинну діяльність Мазепи, зазначив Олійник.
  • Зі слів слідчих ДБР, справа стосується отримання права на землю для будівництва котеджного містечка преміумкласу Goodlife Park у Вишгородському районі на Київщині.
  • Олійник також розповів, що в офіс Concorde Capital співробітники ДБР потрапили, виламавши двері, без дозволу суду на проведення слідчих дій. За його словами, слідчі вилучають документи, які не стосуються згаданої вище справи.
  • 19 січня ДБР підтвердило затримали бізнесмена – організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС (Forbes дізнався поробиці, ми описали всі деталі справи про затримання Мазепи у окремому матеріалі, вона стосується котеджного містечка на березі Київського моря).
Матеріали по темі

Контекст

Власника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а у компанії відбуваються обшуки. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес.

Наприкінці травня 2023 року засновник Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. 

19 грудня на підсумковій пресконференції Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Forbes, пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні