Ігор Мазепа /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Бізнесмена Ігоря Мазепу затримали, в офісі Concorde Capital проходять обшуки (доповнено)

Ігор Мазепа Фото надано пресслужбою

Власника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час проходження українсько-польського кордону, а у компанії відбуваються обшуки, написав NV Бізнес з посиланням на джерела. У коментарі Forbes Concorde Capital заявила, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес.

Ключові факти

  • Мазепа не зміг виїхати за кордон і був затриманий на КПП «Медика – Шегині».
  • Державне бюро розслідувань проводить обшуки в офісі. Справа нібито пов’язана із отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області.
  • Concorde Capital повідомила Forbes, що обшуки в компанії проводяться без ухвали суду, а силовики забирають всі документи, які не стосуються справи, а пов’язані з усіма напрямками бізнес-активності Мазепи.
  • Також стверджується, що Мазепу затримали на переході Шегині, «попри те, що останній часто виїжджав за кордон у робочих відрядженнях». «Силовики без ухвали суду провели обшук автомобіля. Так само й інші слідчі дії було проведено без допуску до них адвоката, хоча останній прибув на місце подій», – сказано у заяві.
  • Також проводяться обшуки в помешканнях співробітників компанії, під час них вилучаються особисті речі, гроші, йдеться у повідомленні.
  • «Ми повʼязуємо такі дії ДБР з позицією Ігоря Мазепи стосовно тиску силовиків на бізнес, зокрема у корпоративному спорі щодо Майницького родовища за участю інвест-банкіра», – повідомили у компанії.
  • У ДБР не підтвердили та не спростували факт затримання Мазепи.
  • Станом на 21:00 Мазепа у машині зі слідчими ДБР їде у напрямку Києва, у бізнесмена вилучили телефон. Про це повідомив Forbes голова Ради Федерації роботодавців України та учасник «Маніфест 42» Дмитро Олійник, який знаходиться на постійному звʼязку з адвокатами бізнесмена.
  • 19 січня ДБР підтвердило затримали бізнесмена – організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС (Forbes дізнався поробиці, ми описали всі деталі справи про затримання Мазепи у окремому матеріалі, вона стосується котеджного містечка на березі Київського моря).
Матеріали по темі

Контекст

Наприкінці травня 2023 року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців та суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції. Серед них – власниця фармкомпанії «Фармак» Філя Жебровська, гендиректор «Агромату» Сергій Войтенко, засновник «Текстиль-Контакту» Олександр Соколовський, фаундер компаній FinStream та Cronvest, голова Асоціації підприємців-ветеранів Сергій Позняк та інші. 

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес. 

19 грудня на підсумковій пресконференції Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Forbes, пообіцяв розібратися, чому в парламенті не проголосований законопроєкт про єдиний орган для перевірок бізнесу, який він ініціював на зустрічі з підприємцями у червні цього року.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні