Категорія
Новини
Дата

Meta запустила ШІ-сервіс MusicGen, який вміє генерувати нову музику

Компанія Meta випустила власний генератор музики MusicGen на основі штучного інтелекту із відкритим кодом. Новинку анонсував у Twitter AI-інженер компанії Фелікс Крюк.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • MusicGen – це інструмент, що створює музику за допомогою текстового опису, наприклад, «поп-пісня 1980-х із важкими барабанами та синтезаторами у фоновому режимі на 12 с». 
  • Для створення музики також можна давати посилання на вже існуючі композиції.
  • У Meta заявили, що MusicGen навчили на 20 000 год музичних записів. Датасет складається із 10 000 ліцензованих треків високої якості та 390 000 інструментальних композицій зі стокових бібліотек ShutterStock та Pond5.
  • Компанія не публікує код, який використовувала для навчання моделі. Натомість доступні попередні навчені моделі, які може запустити будь-який користувач.

Контекст

Штучний інтелект, такий як MusicGen, вчиться на основі вже наявної музики, що подобається не всім авторам і правовласникам. 

На використання генераторів музики у майбутньому, пише TechCrunch, ймовірно, вплинуть судові позови про захист авторських прав від музикантів, адже нейронні мережі часто навчаються на їхніх творах без згоди.

У травні 2023-го один із найбільших стримінгових сервісів Spotify видалив десятки тисяч пісень музичного ШІ-стартапу Boomy, посиливши контроль за своєю платформою на тлі скарг. Компанія видалила близько 7% треків, які були завантажені Boomy, що еквівалентно «десяткам тисяч» пісень. Пісні Boomy були видалені через підозри у «штучному потоковому мовленні»: онлайн-боти видавали себе за людей-слухачів, щоб збільшити кількість прослуховувань для певних пісень.

Спусковим гачком став демарш виконавчого директора Universal Music Group Лючіана Грейнджа. Він публічно поскаржився, що на платформах на кшталт Spotify щодня додаються сотні тисяч нових треків, а маніпуляцій із ситемою побільшало.

Грейндж також заявив інвесторам, що «недавній вибуховий розвиток генеративного ШІ, якщо його не зупинити, збільшить потік небажаного контенту на платформах і створить проблеми з правами щодо чинного закону про авторське право».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні