Категорія
Новини
Дата

Spotify видалив десятки тисяч пісень, створених штучним інтелектом

Стримінговий сервіс Spotify видалив десятки тисяч пісень музичного стартапу Boomy зі штучним інтелектом, посиливши контроль за своєю платформою на тлі скарг, пише Financial Times. Також платформа розправляється з ботами, що вдають слухачів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Spotify, найбільша компанія з потокового аудіо, нещодавно видалила близько 7% треків, які були завантажені Boomy, що еквівалентно «десяткам тисяч» пісень, як заявило джерело.
  • За словами іншого інформатора, гігант звукозапису Universal Music повідомив усім основним потоковим платформам, що виявив підозрілу потокову активність на треках Boomy.
  • Пісні Boomy були видалені через підозри у «штучному потоковому мовленні»: онлайн-боти видавали себе за людей-слухачів, щоб збільшити кількість прослуховувань для певних пісень.
  • Spotify підтвердив, що видалив певний контент Boomy. 
  • Зміни почалися після того, як впливовий посередник у музичній індустрії Лючіан Грейндж, виконавчий директор Universal, провів останні кілька місяців, розповідаючи про поширення пісень на таких платформах, як Spotify, де щодня додається 100 000 нових треків, і про збільшення маніпуляцій із системою.
  • Грейндж заявив минулого тижня інвесторам, що «недавній вибуховий розвиток генеративного ШІ, якщо його не зупинити, збільшить потік небажаного контенту на платформах та створить проблеми з правами щодо чинного закону про авторське право».
  • У вихідні Boomy відновив відправку нових треків на Spotify. Сторони ведуть переговори щодо відновлення решти каталогу Boomy. Компанія заявила, що «категорично проти будь-яких маніпуляцій чи штучного стримінгу і працює з галузевими партнерами над вирішенням цієї проблеми».

Контекст

В останні місяці музична індустрія зіткнулася зі зростанням кількості пісень, створених штучним інтелектом, і, у ширшому сенсі, зі зростаючим числом треків, які щодня наповнюють потокові платформи. ШІ дозволяє миттєво створювати безліч музичних треків, які можна завантажувати в інтернет і транслювати в потоковому режимі.

Boomy, який був запущений два роки тому, дозволяє користувачам вибирати різні стилі або дескриптори для створення треку. Потім користувачі можуть публікувати музику в потокових сервісах, де вони отримуватимуть ліцензійні платежі. Каліфорнійська компанія Boomy повідомляє, що її користувачі створили понад 14 млн пісень.

Хоча використання штучного інтелекту для створення пісень не нове, останні кілька місяців це питання вийшло на передній план розмов у музичній індустрії. Стримінговий бум породив безліч сервісів, які пропонують артистам шанс купити свій шлях до успіху. Пошук у Google на запит «купити потоки Spotify» дає мільйони результатів, а такі сайти, як spotistar.com, пропонують 1000 прослуховувань Spotify за $6.

Минулого місяця FT повідомила, що Universal відправила листа стримінговим сервісам з проханням вжити жорстких заходів проти використання генеративного ШІ на їх платформах. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні