Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» Ахметова купує «Дніпровський металургійний комбінат» за понад 9 млрд грн. За даними ЗМІ, підприємство негласно і так контролює олігарх

«Дніпровський коксохімічний завод», який належить групі «Метінвест» Ріната Ахметова, переміг в аукціоні з купівлі активів «Дніпровського металургійного комбінату» (ДМК) в місті Камʼянське. За даними Prozorro.Продажі, компанія запропонувала 9,17 млрд грн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Аукціон стартував 5 липня з початковою ціною комбінату у 8,39 млрд грн. Заявку на купівлю подавав тільки «Дніпровський коксохімічний завод». З ним і мають намір підписати договір про купівлю.
  • Тепер переможець аукціону має 10 днів на завершення угоди, повідомив Forbes.ua директор Prozorro.Продажі Олексій Соболев. «Тобто за 10 днів уся сума має бути сплачена на рахунки ДМК… У тому, що в аукціоні брав участь лише один учасник, немає проблем, бо це дозволено», – зауважив він. 

Контекст

Дніпровський металургійний комбінат – одне з найбільших підприємств промислового комплексу України з повним металургійним циклом. Формально комбінат належав корпорації «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД) – контрольний пакет акції структурам, афільованим із російським Зовнішекономбанком, а міноритарними власниками були Сергій Тарута й Олег Мкртчан, пише УкрРудПром. При цьому ДМК негласно контролює олігарх Рінат Ахметов, який придбав його після втрати на окупованій території Донбасу контролю над активами СКМ. З 2017 року керівні посади на ДМК займають менеджери «Метінвесту», і холдинг Ахметова почав враховувати продажі продукції меткомбінату в результатах власної фінансової діяльності.

2019 року ДМК оголосив про вимушену зупинку основних виробничих потужностей. Підприємство пояснило це глобальною кризою на ринку металопродукції, зниженням показників рентабельності і нестачею оборотних коштів. Того ж року Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження у справі про банкрутство ДМК через вимоги кредиторів на суму близько 130 млрд грн, зокрема «Оптимал Трейд» – 20,9 млрд грн, «Метінвест» – 20,7 млрд грн, пише Finbalance. У 2020-му суд увів процедуру санації ДМК.

У середині травня цього року Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл «Метінвест» на придбання активів ДМК. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні