Категорія
Новини
Дата

Меткомбінат «АрселорМіттал Кривий Ріг» тепер споживає в три рази менше електрики – СЕО Мауро Лонгобардо

Меткомбінатом «АрселорМіттал Кривий Ріг» виробляє всього 20-25% продукції від того, що він може виробляти. Про це на загальних зборах European Business Association заявив CEO АМКР Мауро Лонгобардо, повідомляє Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На АМКР сильно вплинули проблеми з логістикою. За словами Лонгобардо, меткомбінат виробляв 6 млн тон сталі і 80% з них йшли на експорт через порти в Одесі і Миколаєві. «Уряд шукає можливості для використання портів для продукції металургів, але поки що безуспішно», — говорить він.
  • АМКР разом з «Укрзалізницею» розробили мезанізм експорту до Польщі або Румунії, але є обмеження обсягів транспортування. Тому меткомбінат підвищив витрати на транспортування в 5 разів. «Тому ми не здатні відновити прибутки», — говорить Лонгобардо.
  • В жовтні у АМКР виникла проблема з постачанням електроенергії. Компанія зазвичай споживає 400 МВт за годину, зараз — 120 МВт за годину, але навіть вони не часто доступні. «Зараз ми вирішили цю проблему, але при розширенні обсягів виробництва питання енергопостачання стане основною проблемою», — говорить СЕО меткомбінату.
  • За словами Мауро Лонгобардо, АМКР готові долучитись до реконструкції України. «Ми експортували 80% продукції і можемо частину перенаправити на внутрішній ринок», — говорить він.
  • СЕО АМКР розповів, що меткомбінат взагалі не звільняв працівників. «Нікого не звільнили. Всі в АМКР з нами, хоч і не всі фізично», — сказав він.

Контекст

З 10 жовтня підприємства гірничо-металургійного комплексу стикнулися з перебоями постачанням енергетики. У разі повної зупинки Україна може втрачати щомісяця до $250 млн валютного виторгу.

Після 24 лютого підприємства ГМК вже значно зменшили обсяги виробництва. За січень–вересень 2022 року металургійні підприємства виробили 5,5 млн т сталі, що в 2,9 раза менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Схожа динаміка у виробництві чавуну (в 3 рази – до 5,5 млн т) та прокату (в 3,1 раза – до 4,7 млн т).

Поки що на підприємствах є запаси готової продукції. «АрселорМіттал Кривий Ріг» має залишки готової продукції на складах, тому проблем з її відвантаженням не очікується, повідомили в компанії.

Також через блокування морських портів Україна різко скоротила експорт металу на 47,3%, до $3,22 млрд. За підсумками 2022 року продажі металургів можуть впасти в 3–6 разів, до $3,6–7,2 млрд, розповідав раніше Forbes колишній аналітик Concorde Capital Дмитро Хорошун.

Відновлення морського експорту металу та руди забезпечить притік до країни додатково понад $600 млн щомісяця, підрахував президент «Укрметалургпрому» (обʼєднує підприємства ГМК) Олександр Каленков. Також це сприятиме стабілізації курсу гривні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні