Мінагрополітики та учасники ринку узгодили граничні обсяги експорту зернових /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Мінагрополітики та учасники ринку узгодили граничні обсяги експорту зернових

1 хв читання

Getty Images

Міністерство аграрної політики та продовольства та учасники зернового ринку підписали додаток до меморандуму про взаєморозуміння у 2024/2025 маркетинговому році, яким узгодили граничні обсяги експорту зернових. 

Цей документ має допомогти дати учасниками ринку розуміння очікуваних цифр експорту та переробки, а також внутрішнього споживання.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Граничний обсяг експорту пшениці і суміші пшениці та жита (меслин) згідно з кодом УКТ ЗЕД 1001 у 2024/2025 маркетинговому році погоджений на рівні 16,2 млн т.
  • Передбачається подальший щомісячний моніторинг обсягів експорту зерна та за потреби коригування граничного обсягу експорту в січні 2025 року.
  • Від учасників зернового ринку додаток підписали: Американська торговельна палата в Україні, Українська зернова асоціація, Європейська Бізнес Асоціація, ГС «Всеукраїнський аграрний форум», ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України».
  • У липні цього року Мінагрополітики та учасники зернового ринку підписали меморандум про взаєморозуміння на 2024/2025 маркетинговий рік. 

Контекст

Зерновий меморандум укладається щороку з 2011 року. Документ передбачає взаємодію учасників ринку зерна, обмін інформацією, здійснення моніторингу зернового ринку.

Через війну в Україні скоротилося внутрішнє споживання пшениці з 8 млн т до 6,2 млн т, за даними Мінагрополітики.

Минулого року Кабмін ухвалив новий порядок експорту агропродукції, за яким експортувати її зможуть лише «білі» експортери. Постанова №1132, що набула чинності з 1 листопада 2023 року, визначає, що експортувати зерно зможуть лише компанії, які зареєстровані у Державному аграрному реєстрі (ДАР). Для того щоб потрапити до реєстру, компанія має відповідати низці критеріїв: бути платником ПДВ на 23 лютого 2022 року та на момент подачі заявки до реєстру; не мати досвіду неповернення валютної виручки в Україну.

Іншою постановою №1133 визначено, що компанії, які не підпадатимуть під ці критерії, проходитимуть більш жорсткий контроль – вони повинні будуть отримати ліцензію на проведення експорту агропродукції. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд