Категорія
Компанії
Дата

Forbes Digital

Загрозливі наслідки посухи. Через спеку Україна може втратити до 17% площ ріпаку. Торік експорт цієї культури приніс понад $1 млрд валютної виручки

2 хв читання

Експорт ріпаку за 2023 рік склав $1 млрд 168 млн /ShutterStock

Експорт ріпаку за 2023 рік склав $1 млрд 168 млн Фото ShutterStock

Торік в Україні було засіяно ріпаком рекордні 1,43 млн га, з них 17% – на півдні. Цьогоріч аграрії півдня не можуть вчасно почати посів. Чому та до чого це призведе?

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

«У південних і центральних регіонах цьогоріч були хвилі надзвичайно жаркої погоди та до трьох місяців не було опадів», – каже Тетяна Адаменко, керівниця відділу агрометеорології Українського гідрометцентру. Наприклад, у Миколаївській області за три місяці кількість опадів не перевищила 20–30% від норми, додає вона. 

Через аномальну спеку та відсутність дощів українські аграрії недоотримають урожай пізніх сільгоспкультур – соняшника, кукурудзи, цукрового буряку. Залежно від регіону він може бути зменшений на 10–15% від прогнозного, казав 7 серпня в ефірі телемарафону в.о. міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький. Точні втрати будуть відомі у вересні–жовтні після жнив.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд