Категорія
Новини
Дата

Міненерго дозволило експорт електроенергії

Міністерство енергетики дозволило експорт електроенергії за умови профіциту, повідомила пресслужба міністерства.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Міненерго дозволило відновити експорт електроенергії, якщо є профіцит генеруючої потужності. Відповідний наказ підписав міністр енергетики Герман Галущенко.
  • Експорт здійснюватиметься тільки за умови забезпечення українських споживачів електроенергією, пояснив він.
  • Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності, за даними Міненерго.
  • Експорт електроенергії дасть змогу залучити додаткові кошти для відбудови пошкодженої енергетичної інфраструктури, зазначив міністр.
  • Дозволена європейською мережею операторів системи передачі ENTSO-E потужність для експорту становить 400 МВт. Однак фактичні обсяги експорту можуть коливатися залежно від часу доби та кон’юнктури ринку.

Контекст

Міненерго заборонило експорт електроенергії з 11 жовтня 2022 року після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. Росія пʼять місяців руйнувала українську енергосистему. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми пошкоджено чи зруйновано. Максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії до Європи – 400 МВт, а імпорту – 850 МВт, повідомила пресслужба «Укренерго». Це невеликий обсяг. Для порівняння: Україна на добу споживає 14 000–18 000 МВт. Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня. Наприклад, тільки за вересень дохід від експорту становив $150 млн. Тоді ціна електроенергії у Словаччині та Румунії була на рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год. Різниця у цінах становила 300–400%, наразі таких премій немає. Ціни в країнах ЄС впали до $115–130/МВт⋅год.

З 30 червня до 9 жовтня «Укренерго» заробила 4,9 млрд грн за доступ до перетину зі Словаччиною та Румунією. Цими коштами держава виплатила борги перед зеленою генерацією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні