Тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з 2017-го /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

З початку року уряд розглядає варіанти підвищення ціни електрики для населення. Чи зростуть тарифи, вирішуватиме Зеленський

Тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з 2017-го Фото Getty Images

В Офісі президента і уряді публічно заговорили про підвищення тарифів для населення. Розглядається близько десяти варіантів, остаточне рішення прийматиме президент Володимир Зеленський, кажуть співрозмовники Forbes в уряді. Чому питання тарифів знову актуальне, не дивлячись на війну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Тарифи не переглядалися з 2017-го, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові», – каже Forbes Костянтин Ущаповський, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Саме Ущаповському належить ідея перегляду тарифів на електроенергію для населення, каже на умовах анонімності співрозмовник Forbes в уряді.

Максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Дрібний бізнес – власники невеликих магазинів – сплачують в середньому близько 5,5 грн/кВт⋅год, каже радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко.

В Україні найнижчі тарифи для населення в Європі. У Польщі минулоріч середня ціна кВт⋅год для населення становила 0,77 злотих (або 6,36 грн), за даними сервісу Rachuneo.pl. У Молдові – 3,42–3,84 лея за кВт⋅год (6,66–7,48 грн), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має складати від 5,5 до 6,5 грн/кВт·год, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр.

Чи стануть українці платити більше?

Тарифи занурюють енергетику у фінансову кризу

В Україні є проблеми субсидування і системної збитковості в енергетиці, каже заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю Liga.net. У квітні 2022-го міністр енергетики Герман Галущенко оцінював дефіцит ліквідності на енергоринку у $250 млн на місяць. Одна з головних причин – неадекватність тарифів для населення ринковій ситуації, каже Харченко.

До 2021-го низькі тарифи для населення покривались коштом бізнесу, який платив більш високу ціну за електрику. У 2021-му уряд запровадив новий принцип – «фінансове ПСО». Обовʼязок компенсації низьких тарифів був перекладений на держкомпанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго». «Фактично знайшли «дойних корів»: «Енергоатом» та «Укргідроенерго», які компенсують різницю між тим, що сплачує населення, і справжньою ціною електроенергії», – каже старший аналітик DiXi Grouр Богдан Серебренніков.

«Компанії повинні продавати свої продукти за справедливою ціною і мати стимул для нарощування виробництва електроенергії», – каже Шурма з ОП. Ще одна причина – російські ракетні удари знищили більше половини енергосистеми. «Треба думати, за який кошт ми будемо її відбудовувати», – каже Ущаповський.

З початку року уряд розглядає варіанти підвищення ціни електрики для населення. Чи зростуть тарифи, вирішуватиме Зеленський /Фото 1

Спочатку – субсидії, потім – тарифи

Кілька робочих груп на рівні уряду, Міненерго, НКРЕКП протягом останнього місяця розробляють механізми перегляду тарифів, каже Ущаповський. На столі – близько десяти сценаріїв, додає член наглядової ради «Укренерго» Бойко. Він відмовився деталізувати, які саме варіанти розглядаються.

Голова НКРЕКП Ущаповський каже, що насправді концепція лише одна – тарифи мають бути збільшені. Але вона передбачає різні варіанти: може бути модифікована чинна система субсидування незахищених верств населення, переглянуто рівні тарифів залежно від обсягів споживання, змішані варіанти, перераховує Ущаповський. «Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з урядом з пропозиціями, баченням цієї системи», – каже Шурма.

Фінальне рішення про підвищення тарифів буде за президентом, впевнений Харченко. «Президент і міністр енергетики проти цього», – каже на правах анонімності співрозмовник Forbes в Міненерго. Президент ще може передумати, якщо йому зможуть довести, що це рішення не зачепить бідні верстви. Ефективний соціальний захист – ключовий фактор, каже Бойко. «Якщо аргументація буде недостатньо переконливою, перегляд тарифів відтермінується», – додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні