В Україні атомні енергоблоки чотирьох АЕС працюватимуть до 2040-х, розраховують в «Енергоатомі» /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Міненерго хоче побудувати 20 малих ядерних реакторів. Цю технологію ще не реалізував ніхто у світі. Скільки вона може коштувати

В Україні атомні енергоблоки чотирьох АЕС працюватимуть до 2040-х, розраховують в «Енергоатомі» Фото Getty Images

Україна продовжує шукати способи порятунку енергосистеми. Нова ідея – малі модульні ядерні реактори, яку тільки починають впроваджувати у світі. Наскільки реалістичні плани уряду побудувати 20 малих модульних реакторів за п’ять років

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Міненерго має амбітні цілі розмістити 20 малих реакторів SMR-160 американської компанії Holtec International замість пошкодженої теплової генерації, каже Forbes міністр енергетики Герман Галущенко. За два роки планують провести ліцензування і побудувати пілотний блок, ще за три – розмістити два десятки нових модульних реакторів, сказав він.

Для розміщення малих модульних реакторів, на відміну від великих ядерних реакторів, достатньо площі від 20 000 кв. м. Перші прототипи експериментальної технології тільки починають отримувати ліцензії у світі. Для України – це ще один із можливих варіантів зробити енергосистему стійкішою після російських ракетних атак. За останні п’ять місяців як рецепт порятунку розглядали плавучі електростанції та мобільні газові електростанції.

Які перспективи збудувати післявоєнну енергетичну систему України з малими модульними реакторами і скільки це коштуватиме?

Малий модульний ядерний реактор VS реактор АЕС

Потужність малого реактора – від 50 до 500 МВт проти 1000 МВт реактора АЕС. Модульні реактори, на відміну від класичних, можна виготовляти на заводі та збирати вже на станції. У малому реакторі відбувається процес ядерного поділу, як і у реакторі АЕС. В АЕС охолодження відбувається за допомогою води, у проєктах модульних реакторів охолодження може бути за рахунок води, розплаву солей, рідкого натрію тощо.

Ядерний ренесанс

У світі на різній стадії розробки – більше 70 різних проєктів малих модульних енергоблоків, каже міністр Галущенко. Україна підписала меморандуми про взаєморозуміння із компаніями – розробниками таких реакторів Holtec International, NuScale, Westinghouse, RolIs Royce.

«У процесі укладання угоди з Holtec, які дозволяють почати практичну реалізацію проєкту», – зазначає Галущенко. Наразі йдеться про створення спільного офісу Holtec – «Енергоатом», додає він.

Чому саме Holtec? До 2019 року представники Holtec та «Енергоатома» об’їздили підприємства України і вирішили, що локалізацію виробництва можна довести до 100%, розповідає Forbes колишня членкиня колегії Державної інспекції ядерного регулювання Ольга Кошарна.

Угоди з Holtec передбачають розробку проєкту для України, виготовлення обладнання українськими виробниками та початок будівництва малих модульних реакторів, каже Галущенко. У США Holtec тільки подала заявку на ліцензування свого модульного реактора SMR-160. Holtec International не відповіла на інфозапит Forbes щодо співпраці з Україною.

«Ані Holtec, ані NuScale не мають досвіду у зведенні реакторів», – каже Forbes на умовах анонімності колишній менеджер однієї з компаній, які працюють у цій галузі. NuScale – це єдина компанія в світі, яка отримала ліцензію на модульний реактор. «У січні ми завершили досліджувати майданчик для будівництва», – написала у відповідь на запит Forbes Даян Хьюз, віцепрезидентка із маркетингу та комунікацій NuScale Power. Станцію на 462 МВт планують запустити аж через сім років – у 2030-му.

Міненерго хоче побудувати 20 малих ядерних реакторів. Цю технологію ще не реалізував ніхто у світі. Скільки вона може коштувати /Фото 1

Більшість із 15 енергоблоків українських АЕС ввели в експлуатацію у 1980-х із проєктним терміном експлуатації 30 років. Реактори пропрацюють 60 років, розраховують в «Енергоатомі». До повномасштабної війни АЕС виробляли понад 50% електроенергії країни.

Малі модульні ядерні реактори мають свої переваги, вважає Кошарна: їх можна звести швидше, ніж великі, а вартість будівництва буде знижуватися завдяки масовому виробництву. «Маневреність малих реакторів – також плюс», – додає вона.

Мінус єдиний: все це – теоретично. «У світі немає жодного працюючого модульного реактора», – каже керівник пресцентру «Енергоатома» Леонід Олійник.

Інвестиції в малі атомні реактори

Скільки коштуватиме будівництво малого реактора? У своїх презентаціях виробники виходять із суми $6000 за кВт, каже ексменеджер профільної компанії. Отже, SMR-160 Holtec потужністю 160 МВт обійдеться майже в $1 млрд, а модульний реактор NuScale потужністю 462 МВт – у майже $3 млрд. Для порівняння, вартість 1 МВт мобільної газової електростанції – $400 000–600 000, розповідав раніше голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Тобто $400–600 на 1 кВт.

«Поки не існує жодного реалізованого проєкту малого модульного реактора у Європі та США – не зрозуміло, яким буде його реальний кошторис», – каже директор Центру досліджень енергетики Харченко.

Міненерго планує будувати малі модульні реактори за рахунок міжнародних інвестицій, власних коштів «Енергоатома», каже Галущенко. Також для цього хочуть використати фінансові механізми відбудови України після війни. США вже пообіцяли виділити $800 млн на відбудову енергетичної інфраструктури України.

«Зараз «Енергоатом» не має грошей навіть розраховуватися з постачальниками», – пояснює Харченко. Він сумнівається у здатності компанії залучити фінансування.

Міненерго хоче побудувати 20 малих ядерних реакторів. Цю технологію ще не реалізував ніхто у світі. Скільки вона може коштувати /Фото 2

Для розвитку малих модульних реакторів треба залучати приватні інвестиції, вважає Кошарна. Але для цього потрібні зрозумілі правила, додає вона. Закон про корпоратизацію «Енергоатома» відсікає приватників: там прописано, що усі ядерні матеріали є власністю держави та «Енергоатома», каже вона.

Група ДТЕК Ріната Ахметова цікавилася темою модульних реакторів. Україна має стати майданчиком для масштабування усіх інновацій і глобальних технологій, зокрема модульних реакторів, сказав нещодавно гендиректор ДТЕК Максим Тімченко. Модульні реактори, ймовірно, будуть частиною довгострокової стратегії декарбонізації ДТЕК, повідомив він. Більш конкретних планів компанія наразі не повідомляє. У пресслужбі зазначили, що зараз ключовий фокус – ремонти і відновлення пошкодженого внаслідок обстрілів обладнання.

Співвласник мережі супермаркетів АТБ Геннадій Буткевич ще у 2020 році казав про мрію будувати в Україні малі модульні реактори. Його інвестиційна компанія BGV Group Management справді вважає цей напрям роботи перспективним, але в умовах війни відмовилася від коментарів, відповіли Forbes на інфозапит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні