У Міненерго очікують, що експорт дасть можливість заробляти близько $70 млн на місяць /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Україна знову дозволила експортувати електроенергію. Чому заробити вийде в рази менше, ніж до блекаутів

У Міненерго очікують, що експорт дасть можливість заробляти близько $70 млн на місяць Фото Shutterstock

Міністерство енергетики розблокувало експорт електроенергії, який був заборонений із 11 жовтня через російські обстріли енергетичної інфраструктури. Перші результати торгів та прогнози

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Міністерство енергетики 7 квітня дозволило експорт електроенергії за умови профіциту. З 11 жовтня 2022-го експорт був заборонений після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми. На грудень, за даними уряду, 50% енергосистеми було пошкоджено чи зруйновано.

З 17 лютого енергосистема України працює з резервом потужності, за даними Міненерго. На початку березня профіцит електроенергії в Україні – 1500–2000 МВт, за словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка.

Чому тільки зараз Міненерго відкрило експорт? «В ОП були застереження, бо досі можливі відключення споживачів через руйнування мереж», – каже Forbes співрозмовник в уряді.

10 квітня оператор української енергосистеми держкомпанія «Укренерго» провела аукціон тільки на доступ до експорту в Молдову. Аукціон із розподілу 80 МВт до Польщі на 12 квітня також узгоджує можливість відкриття експорту до Словаччини.

Найбільший обсяг постачання забронював державний енерготрейдер «Енергетична компанія України» («ЕКУ») – 150 МВт із 330 МВт, за даними «Укренерго». Менші обʼєми забронювали «Укргідроенерго», «Д.Трейдінг» бізнесмена Ріната Ахметова та «Артлекс-Енерджі», яка належить керівнику державної компанії «Центренерго» Володимиру Єгорову.

«ЕКУ» – державна компанія, яка була створена ще в 2004-му, але останні роки не вела активної діяльності. У 2022-му, після синхронізації української та європейської енергосистем, компанія була відновлена з метою експорту електроенергії за кордон. Держкомпанію очолив колишній керівник «Д.Трейдінг» Віталій Бутенко.

«ЕКУ» розпочала експорт у серпні 2022-го і майже одразу отримала контроль над половиною експорту. Для старту роботи «ЕКУ» отримала електроенергію від державного «Енергоатома» на ексклюзивних умовах післяплати. 31 грудня 2022-го «ЕКУ» повідомила, що повернула «Енергоатому» 500 млн грн фіндопомоги. 

Крім «ЕКУ» торік найбільше експортували: «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова, «Укр Газ Ресурс» Андрія Кучкова, «Новітні технології 3000» Ігоря Плетінки та державний «Енергоатом», за даними ExPro Consulting.

Торік завдяки різниці між українськими та європейськими цінами експорт електроенергії приносив рекордні доходи. Наприклад, тільки за вересень експортна виручка склала $150 млн. Скільки зараз зможе заробити Україна? 

Скільки грошей може принести експорт електрики

Максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії до Європи – 400 МВт, а імпорту – 850 МВт, повідомила пресслужба «Укренерго». Це невеликий обсяг. Для порівняння: Україна на добу споживає 14 000–18 000 МВт, каже Харченко.

Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня–жовтня. Тоді ціна електроенергії в Словаччині та Румунії була на рівні $400/МВт·год, в Україні – $89/МВт·год. Різниця у цінах була 300–400%, наразі таких премій немає. Ціни в країнах ЄС впали до $115–130/МВт⋅год.

Рекордні ціни на електроенергію у Європі в 2022-му були викликані енергетичною кризою, спровокованою Росією, в результаті якої скоротилися до мінімуму поставки газу – основного ресурсу для виробництва електроенергії в ЄС. Торік вартість газу в Європі перевищувала $1000 за 1000 кубометрів, що штовхало ціни на електроенергію догори. У 2023-му ціна на газ впала до $500, оскільки ЄС вдалось диверсифікувати поставки.

Якщо Україна зараз експортуватиме 400 МВт за добу протягом місяця за такими цінами, дохід становитиме майже $33 млн, або 1,2 млрд грн. Міненерго прогнозує дохід від експорту близько $70 млн на місяць.

Проте нині профіцит забезпечують сонячні електростанції, які генерують електрику лише у денні години. У періоди пікового споживання та вночі зазвичай профіциту немає, каже Forbes високопосадовець з уряду. Тому Україна могла б експортувати надлишки електроенергії лише з 8:00 до 16:00, вважає він.

Якщо експорт буде лише у денні години, місячний дохід становитиме приблизно $11 млн. «Це груба оцінка, бо ситуація дуже динамічна», – каже співрозмовник в уряді.

Із загального доходу левову частку торік отримувала державна «Укренерго», яка продає трейдерам на аукціонах доступ до міждержавних електромереж. Зазвичай це було близько 80% маржі, каже співрозмовник в уряді. З 30 червня до 9 жовтня «Укренерго» заробила 4,9 млрд грн за доступ до перетину зі Словаччиною та Румунією. Цими коштами держава виплатила борги перед зеленою генерацією.

Крім того, 80% доходу від експорту електроенергії трейдери мають перераховувати іншій держкомпанії – «Гарантованому покупцю», за рішенням уряду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні