Категорія
Новини
Дата

Мінфін Росії пропонує підвищити податки через зростання витрат на війну в Україні

1 хв читання

Мінфін Росії пропонує вдосконалити податкову систему, зокрема, запровадити прогресивну шкалу оподаткування, пише meduza з посиланням на росЗМІ, які ознайомилися з проєктом. Прогресивна шкала починатиметься з річного доходу понад 2,4 млн рублів (200 000 рублів на місяць, близько $2200). 

Такий крок російської влади може свідчити про брак грошей у бюджеті через зростаючі витрати на війну в Україні.

Ключові факти

  • За вищою ставкою податок платитимуть не з усього доходу, а з його перевищення над мінімальним рівнем. 
  • Для громадян із доходом менше ніж 200 000 рублів на місяць ставка ПДФО не зміниться і залишиться на рівні 13%. При цьому доходи учасників війни під підвищену ставку ПДФО не потраплять.

Ставка податку для різних рівнів доходу:

  • від 2,4 до 5 млн рублів на рік (від 200 000 до 417 000 на місяць) – 15%;
  • від 5 до 20 млн рублів на рік (від 417 000 до 1,7 млн на місяць) – 18%;
  • від 20 до 50 млн рублів на рік (від 1,7 до 4,17 млн на місяць) – 20%;
  • понад 50 млн рублів на рік – 22%.
  • Підвищення також торкнуться податку на прибуток компаній, який зросте з 20 до 25%.
  • Зміни зачеплять 3% працездатного населення країни – близько 2,5 млн осіб.

Контекст

14 травня міністр фінансів Силуанов заявив, що Мінфін розгляне питання про прогресивну шкалу оподаткування фізосіб. Під час обговорення цього питання в Держдумі 23 травня спікер нижньої палати Вʼячеслав Володін заявив, що прогресивна шкала не стосуватиметься доходів учасників бойових дій в Україні, тому що вони «захищають нас, країну, отримують винагороду за подвиги, знищену техніку», а шкала «має бути справедливою».

Експерти РАНХиГС припускали, що влада може піти на підвищення податків через брак грошей у бюджеті, а також щоб «знизити бідність і нерівність», наголошуючи водночас, що жоден із можливих сценаріїв (тоді параметри ще не були відомі) не допоможе в досягненні цих цілей і, найімовірніше, призведе до уповільнення економічної активності.

ВВП РФ складає близько $2,24 трлн, за даними Росстату. На 2024 рік на графу оборона та безпека у РФ лише публічно виділено рекордні $121 млрд, що складає третину всіх витрат країни.

Для прикладу, третину бюджету на оборону витрачав СРСР у свої останні роки. У бюджеті-1990 на «військові цілі» було закладено 71 млрд рублів із 241,3 млрд, або 29,4%.

Уряд України також працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуються ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОП на спрощеній системі оподаткування. Більше про це читайте у матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні