Категорія
Новини
Дата

Мінфін залучив до держбюджету через ОВДП рекордні 17,2 млрд грн

18 жовтня Міністерство фінансів за результатами проведення аукціону з розміщення ОВДП залучило до держбюджету 17,22 млрд грн в еквіваленті. Більша частина коштів була залучена завдяки розміщенню валютних ОВДП. Також уперше з початку війни Мінфін розмістив гривневі ОВДП за ставкою 18,5%. До цього максимальна ставка була 16%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 18 жовтня Міністерство фінансів України розмістило військові облігації на суму понад 17,2 млрд грн в еквіваленті. Це найбільше ринкове залучення з 1 березня цього року, коли Україна почала випускати військові облігації. 
  • Більша частина залученої суми припадає на валютні папери: $295 млн залучили під 4,25% із погашенням 30.03.2023, а $17,3 млн – під 4,25% із погашенням 27.04.2023.
  • Уперше з початку війни Мінфін розмістив гривневі ОВДП строком на 1,4 року за ставкою 18,5% – залучили 1,92 млрд грн. До цього моменту максимальна ставка за «довгими паперами» була 16%. Весь час Мінфін зберігав дохідність паперів на рівні 12–16% із терміном обігу від 6 до 18 місяців. 
  • Минулого вівторка до бюджету було залучено 3,6 млрд грн. Більша частина запозичень – це валютні ОВДП ($98,2 млн під 4,25% із погашенням 27.04.2023). У гривні було залучено всього 11,8 млн грн – це був абсолютний мінімум цього року.
Мінфін залучив до держбюджету через ОВДП рекордні 17,2 млрд грн /Фото 1

Результати аукціону з розміщеня військових ОВДП 18 жовтня

Контекст

З моменту продажу військових ОВДП до державного бюджету було залучено понад 131 млрд грн. Кошти від розміщення військових облігацій спрямовуються на фінансування потреб ЗСУ та підтримку економіки України у воєнний час. 

Минулого тижня Мінфін за внутрішнім боргом виплачував понад 16 млрд грн, із яких майже 15 млрд грн – це погашення основної суми боргу, зазначають у тижневому звіті компанії ICU. Показники рефінансування внутрішнього боргу погіршилися. За гривневими облігаціями нерефінансований обсяг основної суми боргу від початку року перевищив 100 млрд грн і становить 48% здійснених погашень у гривні. За валютними ОВДП рівень рефінансування не набагато кращий. За облігаціями в доларах США не рефінансовано майже $1 млрд, або 44% здійснених погашень, наголошують аналітики ICU.

Сьогодні Верховна Рада ухвалила рішення про збільшення видатків держбюджету в цьому році ще на 387 млрд грн. Водночас джерелом покриття дефіциту визначені внутрішні запозичення, зокрема через купівлю ОВДП Нацбанком.

3 жовтня Міністерство цифрової трансформації запустило продаж військових облігацій у додатку «Дія», який налічує 18 млн користувачів. За два тижні роботи сервісу громадяни придбали через «Дію» військові ОВДП на суму понад 50 млн грн, свідчить статистика, надана Forbes пресслужбою міністерства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні