Категорія
Новини
Дата

За два тижні українці купили у «Дії» військові ОВДП на 50 млн грн. Середній чек – 5900 грн

3 жовтня Міністерство цифрової трансформації запустило продаж військових облігацій у застосунку «Дія», який налічує 18 млн користувачів. За два тижні роботи сервісу громадяни придбали через «Дію» військові ОВДП на суму понад 50 млн грн, свідчить статистика, надана Forbes пресслужбою міністерства. Частіше купують чоловіки з Київського регіону.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 3 жовтня 2022 Мінцифри презентувала новий інструмент у застосунку Дія: купівлю військових облігацій. З цього часу станом на 17 жовтня українські громадяни придбали військові ОВДП на суму більше 50 млн грн. Середня сума інвестиції – 5 900 грн. 
  • Портрет покупця ОВДП виглядає так: чоловік (60%) 25-50 років( 81%), який прописаний у Києві/Київській області (31%). Найстаршому інвестору виповнилося 82 роки, йдеться у коментарі «Альфа-Банку», що є одним з посередників, через яких відбувається продаж облігацій. Також це можна зробити через «Укргазбанк» та «БТС Брокер» (Bond UA). Вони купують військові облігації у держави та продають їх через застосунок. 
  • Вартість облігацій, представлених у «Дії», становить від 910 до 1 040 грн у залежності від строковості (до 1,5 року) та дохідності (11-16% річних). Кожен випуск військових облігацій назвали на честь одного з окупованих на даний момент міст чи регіонів України – Мелітополь, Херсон, Донецьк, Маріуполь, Крим. «Кожна куплена облігація – вклад в деокупацію міст», – зазначається у коментарі пресслужбі Мінцифри
  • Через «Дію» партнери продають облігації без комісії. «Ми не беремо жодних комісій та не заробляємо на різниці цін ОВДП, – коментує пресслужба компанії БТС Брокер. — Для компанії співпраця з «Дією» – це можливість залучити широке коло фізосіб до інструментів фондового ринку».
  • На чому заробляють партнери? «Що стосується доходу, то це сума отриманих відсотків за час перебування цінних паперів в портфелі», – пояснюють у пресслужбі Укргазбанку.
  • Мінцифра веде перемовини щодо партнерства ще з трьома банками і чотирма брокерами, повідомили у пресслужбі міністерства. Пізніше у застосунку будуть зʼявлятись нові фінансові інструменти та нові партнери зі своїми продуктами. 

Контекст

Україна почала випускати ринкові військові облігації 1 березня і з цього часу від їх продажу до державного бюджету було залучено понад 131 млрд грн. Кошти від розміщення військових облігацій спрямовуються на фінансування потреб ЗСУ та підтримку економіки України у воєнний час. 

Водночас інтерес до ОВДП у національній валюті з боку інвесторів зменшується. На останньому аукціоні з продажу військових бондів Міністерство фінансів змогло залучити у нацвалюті лише 11,8 млн грн – це абсолютний мінімум цього року підкреслюють у компанії ICU. Пояснення просте: інвесторів не влаштовує дохідність, яку зберігає Мінфін – на рівні 12-16% із терміном обігу від 6 до 18 місяців. Тоді як річна інфляція у вересні вже сягнула 24,6%. Загалом на останньому аукціоні Мінфіну було залучено 3,6 млрд грн, що є найбільшим обсягом за півтора місяця. Однак більша частина запозичень – це валютні ОВДП. 

Українці віддають перевагу підтримувати країну безпосередньо прямими донатами. Так, після масованих ракетних обстрілів України 10 жовтня волонтери Сергій Притула та Сергій Стерненко оголосили збір на закупівлю ударних дронів-камікадзе RAM ІІ UAV для потреб ЗСУ. За добу українці зібрали 352 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні