Категорія
Новини
Дата

Міноборони заявило про прийняття на озброєння 28 моделей українських БпЛА

Міністерство оборони України прийняло на озброєння чи в експлуатацію 28 моделей українських безпілотних літальних апаратів (БпЛА). Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міноборони. Таким чином міністерство спростувало заяви про відсутність замовлень.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У період з 22 лютого 2022 року прийнято на озброєння і в експлуатацію 28 моделей БпЛА різних типів українського виробництва, заявляє Міноборони.
  • Зокрема девʼять моделей дронів-камікадзе, серед яких три літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.
  • Загальна кількість поставлених до Збройних Сил України БпЛА та дронів у рамках закупівель Міноборони налічує тисячі одиниць, йдеться у повідомленні.
  • З низкою українських компаній укладено контракти на серійне виробництво 10 моделей БпЛА різних типів. Найменування та обсяги міністерство не розкриває з міркувань безпеки.
  • У пресслужбі Міноборони зазначили, що згідно з бюджетними приписами заборонено укладати контракти на неіснуючі серійні моделі. «Закупівля може здійснюватися виключно на підставі потреби від Генштабу ЗСУ, яка формується тільки щодо реально існуючих засобів», – йдеться у повідомленні.
  • На 20 липня 2023 року Міноборони отримало дві пропозиції від підприємств, які входили до складу колишнього концерну «Укроборонпром» (після реорганізації – АТ «Українська оборонна промисловість»). 
  • Зокрема, у 2023-му з підприємством концерну укладено державний контракт на закупівлю розвідувального дрону.
  • Також завершені випробування єдиного дрону-камікадзе, розробником якого є одне з підприємств АТ «Українська оборонна промисловість». Здійснюється процедура допуску до експлуатації, зазначається у повідомленні.
  • Після завершення процедури допуску до експлуатації та визначення Генштабом потреби у зазначеному безпілотному авіаційному комплексі прийматиметься рішення щодо його закупівлі для ЗСУ, додали в міністерстві.

Контекст

19 липня видання Defense Express опублікувало допис менеджера проєктів «Укроборонпрому» Олега Болдирєва, більш відомого як Мартін Брест. Він розкрив деталі щодо виробництва дронів на держпідприємствах «Укроборонпрому», який перетворено на акціонерне товариство.

За його словами, за півтора року жодного дрона від підприємств «Укроборонпрому» не було замовлено. Тобто про серійне виробництво дронів на підприємствах цієї організації не йдеться. 

«За півтора року війни гусєвський оборонпром не те що не поставив на конвеєр типові зразки, а й не запропонував для ЗСУ жодного ефективного рішення. Все що вони демонстрували у презентаціях весь цей час – не результат роботи «потужних КБ», а інді-розробки наших кулібіних-одноосібників, в які себе приписують чиновники з зарплатнями космонавтів». Такий допис він залишив у коментарях до поста у Facebook українського журналіста Олександра Суркова. Згодом коментар було видалено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні