Категорія
Новини
Дата

Мінцифри починає впровадження урядової аналітичної системи Government BI

Міністерство цифрової трансформації тестує аналітичну систему Government BI (GBI), повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков. Після «пілоту» в Мінцифри систему впровадять в інших центральних органах влади.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Government BI використовуватиме інструменти штучного інтелекту.
  • За словами Олександра Борнякова, система допоможе з вирішенням основних проблем, що впливають на якість управлінських рішень. Ці проблеми – великі масиви даних, динамічність подій та відсутність оперативного обміну даними між держорганами.
  • Завдяки GBI процеси ухвалення управлінських рішень будуть оптимізовані за рахунок аналітичних інструментів, вважає заступник міністра. «GBI не замінить людей, але допоможе їм обробляти дані й через призму аналітики підкаже, що робити в тій чи іншій ситуації», – сказав він.
  • На останніх етапах реалізації проєкту запланована розбудова інститутів BigData. Їхнім завданням стане розвиток системи відкритих даних – інтеграція між собою усієї інформації від держорганів.
  • До розробки системи залучено Державну службу статистики.

Контекст

Міністерство цифрової трансформації давно працює з Держстатом. Наразі міністерство планує повністю оцифрувати службу. Аудит розпочався 2021-го, активна розробка – під час повномасштабної війни.

Спроби побудувати сучасну IT-систему були й раніше, вказав голова Держстату Ігор Вернер. Держстат отримав інтегровану систему статистичної інформації, у яку завели близько 40 досліджень. Це менше половини з понад 90 затверджених урядом.

Частина систем обробки даних у Держстаті працює з 1990-х років, частина – з середини 2010-х. 

За словами Федорова, інформація часто дуже застаріла та передається несучасними засобами: щось на флешці відправляється, щось – електронними засобами. Рішення з різних епох вирішили не оновлювати, а замінити одним сучасним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні