Категорія
Новини
Дата

Мін’юст попередив про нову шахрайську схему під виглядом петицій про присвоєння звання «Герой України»

1 хв читання

Шахраї почали розсилати повідомлення в WhatsApp, закликаючи проголосувати за електронну петицію про присвоєння звання «Герой України» посмертно військовослужбовцям ЗСУ, але повідомлення містять посилання на фейковий сайт, повідомляє Міністерство юстиції. Сайт імітує офіційну вебсторінку «Електронних петицій».

Ключові факти

  • Фахівці CERT-UA попереджають про нову шахрайську схему, спрямовану на крадіжку в українців акаунтів WhatsApp.
  • Користувач переходить за посиланням у повідомленні, на фейковому сайті пропонується ввести номер телефону та отримати код.
  • Після того як користувач вводить код у WhatsApp, щоб «додати довірений пристрій» – шахраї отримують доступ до акаунту жертви. Внаслідок цього зловмисники можуть читати повідомлення, бачити фото та відео, а також надсилати повідомлення.
  • Держспецзв’язку закликає не переходьте за посиланнями в підозрілих повідомленнях WhatsApp. Також слід перевіряти доменне ім’я сайту, перш ніж вводити будь-які дані. та налаштувати двофакторну автентифікацію.

Контекст

У 2023 році в Україні було відкрито 82 609 кримінальних проваджень за ст. 190 ККУ «Шахрайство», це найвищий показник за останні 11 років. Востаннє рекорд у справах за цим кримінальним провадженням встановлено в 2013 році – тоді кількість нових проваджень сягла 47 142. Після цього показник ішов на спад аж до початку повномасштабного вторгнення.

У першому кварталі в Україні відкрили 24 188 кримінальних справ щодо шахрайства, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані Офісу генпрокурора. Це на 20% більше порівняно з відповідним періодом у 2023 році. В середньому, цьогоріч відкривають по 8000 справ на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні