Категорія
Новини
Дата

В Україні зростає рівень шахрайства, торік кількість відкритих справ сягнула історичного максимуму – Опендатабот

У 2023 році в Україні було відкрито 82 609 кримінальних проваджень за ст. 190 ККУ «Шахрайство», повідомляє Опендатабот із посиланням на дані Офісу генпрокурора. Це найвищий показник за останні 11 років.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Показник відкритих кримінальних проваджень за 2023 рік у 2,6 раза більший, ніж у 2022-му, коли вперше за тривалий час в Україні спостерігався сплеск активності аферистів. 
  • Востаннє рекорд у справах за цим кримінальним провадженням встановлений у 2013 році – тоді кількість нових проваджень сягла 47 142. Після цього показник йшов на спад аж до початку повномасштабного вторгнення.
В Україні зростає рівень шахрайства, торік кількість відкритих справ сягнула історичного максимуму – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Вже на початку 2024-го встановлено новий антирекорд, зокрема, у січні було 8421 відкрите провадження за цією ж статтею. Це в 1,4 раза більше, ніж у січні 2023 року. 
  • Водночас справ про шахрайство, які доходять до суду, від початку вторгнення поменшало – у 2021-му їх було 34%, а протягом двох останніх років – лише 18%.

Контекст

За вісім місяців 2023 року відкрито майже 60 000 кримінальних проваджень щодо шахрайства, це найбільший показник за останні роки. Згідно з даними Опендатабот, у 2023-му кількість нових проваджень росте місяць до місяця. На початку 2023 року було, в середньому, 6700 нових проваджень проти шахраїв, уже з травня середня кількість відкритих проваджень на місяць становила 8200.

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла активність кібершахраїв, свідчить опитування Нацбанку та Опендатабот у жовтні. 11% українців ставали жертвою шахраїв від початку вторгнення. Найчастіше українців ошукували під час покупки чи продажу товару в інтернеті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні