Категорія
Життя
Дата

Хрестовий похід проти спекулянтів. Театр Франка зіткнувся з навалою перекупників. Як він боротиметься з ними і чим допоможуть OLX та Мінцифри

Театр Франка, проблема з перекупниками /ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

За перший раз з OLX видалили близько 70 оголошень про продаж квитків у театр Франка від 12 продавців Фото ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Національний драмтеатр імені Івана Франка шукає рішення для боротьби з перекупниками. Він може взяти за приклад «Укрзалізницю», яка впоралася із шахраями, що масово викуповували квитки на міжнародні напрямки. Що ще робитиме театр і чому деякі гравці ринку реагують на боротьбу зі скепсисом

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Платформа онлайн-оголошень OLX з 24 березня допомагає Національному драмтеатру імені Івана Франка боротися з перекупниками. Поскаржитися на оголошення про перепродаж може будь-який користувач. Додатково їх відстежують працівники театру, а сайт блокує.

У перший підхід з OLX видалили близько 70 оголошень від 12 продавців, каже головний адміністратор театру Франка Олексій Неволов. Крім театру Франка, на платформі перепродають квитки у Молодий театр, Національну оперу України, Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки. Станом на 10 квітня на OLX розміщені 112 оголошень про продаж квитків на вистави різних театрів. 

Ціни перекупників коливаються від 400 до 2000 грн, тоді як на сайті театру Франка найдорожчий квиток коштує 1500 грн. Іноді ціну піднімають у 10 разів, каже Неволов. Продають і підробки. Наприклад, купують один квиток і роблять з нього декілька або продають його кільком людям. На кожну виставу таких припадає 20–30, додає Неволов.

Частина театрів не бачить проблеми у перекупниках і називає перепродажі «показником успіху й популярності». Частина бореться із шахраями. Як саме?

План боротьби з перекупниками театру Франка

Проблема з перепродажем була у театрах завжди, каже Неволов, який працює у сфері 17 років. Він наводить приклад драмтеатру Лесі Українки та Національної опери України, основна аудиторія яких – іноземці. «Такій публіці простіше продати квиток, умовно, в п’ять разів дорожче», – каже Неволов. Forbes звернувся із запитом у ці театри, але на момент публікації не отримав відповіді.

Ажіотаж навколо квитків на «Конотопську відьму» Івана Уривського розпочався приблизно у жовтні 2023-го, пригадує адміністратор театру Франка. Взимку він перекинувся на інші вистави. Станом на початок квітня квитки розпродані майже на всі вистави театру до кінця місяця. 

27 березня театр Франка оголосив додатковий показ «Конотопської відьми». Продаж квитків – лише у касах театру. Наступного дня черга біля театру вишикувалася за три години до відкриття. «Ми не заперечуємо проблему з шахраями, які перепродають квитки, але це відео унаочнює реальний, неймовірно високий попит на цю виставу», – йдеться на Facebook-сторінці театру. 

27 березня театр Франка оголосив додатковий показ «Конотопської відьми»

Повторювати досвід не планують. «Ми ніби повертаємося в Радянський Союз з чергами за дефіцитними товарами, – каже Неволов. – Можливо, частину квитків продаватимемо через сайт, частину – тільки через каси».  

Одне з рішень від квиткових операторів, озвучених у розмовах із Forbes – театрам варто підняти ціни на квитки. Неволов проти. «В українському законодавстві написано, що театр має бути доступним для усіх», – каже він. Мінімальна вартість квитка в театрі Франка становить 80 грн, максимальна – 1500 грн. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні