Категорія
Новини
Дата

Мінюст розпочав примусове стягнення боргів банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго

1 хв читання

Державна виконавча служба Міністерства юстиції розпочала примусове стягнення майна пов’язаного з Костянтином Жеваго «Київського суднобудівного-судноремонтного заводу» за боргами банку «Фінанси та Кредит».

Ключові факти

  • Завод є майновим поручителем за зобов’язаннями банку «Фінанси та Кредит» перед Національним банком України (НБУ) на загальну суму 4,2 млрд грн.
  • Власністю «Київського суднобудівного-судноремонтного заводу» є нежитлові будівлі загальною площею 43 441 кв. м та рухоме майно. Об’єкти знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Лугова, 8. 
  • Заставна вартість нерухомого майна складає 354,5 млн грн.
  • НБУ зазначив, що з початком процедури банкрутства в 2016 році завод намагався «унеможливити стягнення заставного майна та заборонити його реалізацію». Тому регулятор готовий до перешкоджання заводом реалізації майна через справу про банкрутство або інші судові процеси.

Контекст

У 2009–2010 роках завод уклав із НБУ договори іпотеки та застави для забезпечення наданими банку кредитами рефінансування. У вересні 2015 року НБУ відніс «Фінанси та Кредит» до категорії неплатоспроможних. На момент ухвалення цього рішення Костянтин Жеваго опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

Зобов’язання за кредитами так і не були виконані. 2017 року суд першої інстанції та 2020-го апеляційний суд задовольнили позов НБУ до «Київського суднобудівного-судноремонтного заводу», передбачивши стягнення в рахунок погашення боргу «Фінанси та Кредит». Також ведуться судові процеси зі стягнення боргів «Фінанси та Кредит» з інших заводів Жеваго, зокрема «Полтавського ГЗК» і «АвтоКрАЗу».

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках. «Фінанси і Кредит» поручався за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того, як український банк оголосили неплатоспроможним 2015 року, іноземні банки стягнули ці гроші.

Жеваго також закидають надання недостовірної інформації, а саме відсутність у декларації фінансових зобов'язань на суму понад 10 млн грн у 2015-му та 2016-му роках, а також понад 9 млн грн у 2017 році. Наразі суд дозволив арештувати Жеваго, що є необхідним кроком для екстрадиції у разі встановленні його місця знаходження.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні