Категорія
Новини
Дата

Глобальний обсяг IPO скоротився до $26,7 млрд. Вартість відкладених лістингів зросла майже вдвічі

Загальний обсяг глобального IPO у січні становив $26,7 млрд. Це на 60% менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Відкладені IPO почали накопичуватися через нестабільність на ринках, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вартість відкладених IPO у всьому світі зросла майже вдвічі порівняно з 2021 роком, до $6,2 млрд. Причина – падіння попиту з боку інвесторів та нестабільність на фондових ринках. Індекс волатильності Cboe (VIX) цього місяця виріс на 60%.
  • У Нью-Йорку дев'ять компаній відклали IPO, включаючи хмарну платформу управління персоналом Justworks та інвесткомпанію Four Springs Capital Trust.
  • У Європі IT-стартап WeTransfer відмовився від розміщення в Амстердамі через недостатню кількість інвесторів. Німецька фармкомпанія Cheplapharm Arzneimittel також призупинила плани на лістинг. Британська юркомпанія Mishcon de Reya вдруге відклала IPO, яке могло стати найбільшим у світі лістингом на юридичному ринку.
  • Найбільші IPO, про які було оголошено на цей момент, пройшли в секторах технологій, онлайн-сервісів та електронної комерції. Розміщення провели конкурент TikTok Kuaishou Technology у Гонконгу, польський оператор поштових терміналів самообслуговування InPost SA та американський додаток для знайомств Bumble Inc.
  • Ситуація для нових лістингів наразі складна, вважають аналітики. Багато інвесторів стикаються з тим, що їхні портфелі стають негативними, а падіння ринку знижує їхній інтерес до акцій зростання, які домінували на ринку IPO минулого року, сказав голова європейського відділу ринків акціонерного капіталу BNP Paribas Андреас Бернсторфф.
  • Розпродаж може створити багато можливостей для зростання акцій у довгостроковій перспективі, сказав Віржині Мезоннєв, глобальний директор з інвестицій в акції Allianz Global Investors.

Контекст

Загальна кількість IPO у 2021 році досягла 1000, а обсяг залучених коштів становив $315 млрд, хоча раніше ніколи не перевищував $200 млрд, свідчать дані Dealogic. Водночас динаміка котирувань акцій після IPO була слабкою. Папери приблизно двох третин компаній, що вийшли на відкритий ринок минулого року через IPO, торгувалися нижче за ціну розміщення, зазначає PwC.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні