Логотип біржі NASDAQ у Нью-Йорку /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

Вчорашні стартапи дешевшають на біржі. Звідки виник «розпродаж десятиліття» в технологічному секторі й чим він загрожує

Логотип біржі NASDAQ у Нью-Йорку Фото Getty Images

Акції технологічних компаній забуксували на біржі. Після різкого зростання вартості на початку 2020 року та серії масштабних IPO, розробники софту та хмарних рішень послідовно втрачають у ціні. Наскільки масштабною є проблема і чому вчорашні стартап-зірки на кшталт GitLab не можуть закріпитися на ринку.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

З початку року на фондовому ринку почався «розпродаж десятиліття» в технологічному секторі, пише Bloomberg. Великі інвестори – здебільшого гедж-фонди – розпродають акції розробників ПЗ та заходять у сектори, що зростуть на тлі подальших послаблень коронавірусних обмежень: промисловості, енергетики, авіації, банкінгу. Технологічний індекс Nasdaq Composite у середу закрився з падінням у 3,3 процентних пункти – це найгірший результат починаючи з лютого 2021 року.

Чи дійсно все так погано? Індекс Nasdaq Emerging Cloud, складений авторитетним фондом Bessemer Ventures Partners, показує негативний річний результат. Акції цього портфоліо, в який входить Adobe, Zoom, Cloudflare, Box та ще кілька десятків компаній, подешевшали на 12,4%. За той же період NASDAQ додав 17,8%, S&P 500 – 26,1%, Dow Jones – 19,8%.

Окремі приклади ще драматичніші. Сервіс для спільної роботи над кодом GitLab з моменту розміщення на біржі втратив у ціні приблизно 35%. Усього ж із понад 50 техно-компаній, які стали публічними безпосередньо або через процедуру SPAC у 2021 році, лише одна втратила в ціні менше 20% від пікових показників. Понад 20 бізнесів упали у капіталізації вдвічі, підраховує CNBC.

Американський банк J.P. Morgan у середині грудня 2021 року випустив інвестиційну записку, у якій запропонував переглянути прогноз зростання капіталізації низки софтверних компаній. Головна причина занепокоєння – підвищення ставок із боку ФРС.

Після грудневого засідання представників Федерального резерву, ці побоювання стали ще чіткішими – США мають намір якомога оперативніше згорнути програму підтримки економіки через зростаючу інфляцію, пише FT. Перше підвищення облікової ставки може відбутися вже у березні, тоді має завершитись програма викупу активів. Усього ФРС очікує підвищити облікову ставку тричі у 2022 році.

Вчорашні стартапи дешевшають на біржі. Звідки виник «розпродаж десятиліття» в технологічному секторі й чим він загрожує /Фото 1

Глава ФРС Джером Павелл. У середині грудня 2021 року резерв визнав довгостроковою проблемою і перейшов до агресивних заходів щодо її упокорення

Коли гроші подорожчають, компанії, які оцінюються за мультиплікатором понад 20 до ануалізованого виторгу, опиняться у зоні підвищеного ризику. Якщо 20X – нова межа індустрії, це може потягнути за собою низку зіркових бізнесів, попереджає видання TechCrunch. Наприклад, під загрозою вартість маркетплейсу Shopify та компанії Zscaler, яка займається кібербезпекою.

Як пише у своєму блозі партнер фонду Altimeter Capital Джеймі Болл, особливо драматичними видалися останні кілька тижнів – публічні компанії оцінюють все консервативніше.

Вчорашні стартапи дешевшають на біржі. Звідки виник «розпродаж десятиліття» в технологічному секторі й чим він загрожує /Фото 2

Як змінюються мультиплікатори технологічних компаній? Вказано співвідношення Enterprise Value (ринкова вартість з урахуванням боргів та грошового запасу) до прогнозованого виторгу.

Незабаром ці настрої можуть перейти на ринок приватних інвестицій, який все ще перебуває у стані буму. За 2021 рік у світ зʼявилося майже 400 нових «єдинорогів» – утричі більше, ніж роком раніше. Грошовий потік все ще не вичерпався — так, 5 січня стартап Miro залучив $400 млн і підняв свою оцінку на 2300% до $17,5 млрд.

У середині грудня Forbes писав про стартап Airbyte, який займається агрегацією та обробкою великих даних, і залучив раунд на $150 млн, коли оцінка склала $1,5 млрд, а ануалізований річний виторг менше $1 млн. «Якщо ми продовжимо спостерігати, як публічні оцінки йдуть вниз, а приватні – вгору, хтось рано чи пізно виявиться дуже неправим», – попереджає TechCrunch.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні