Категорія
Новини
Дата

Уряд запропонує інвесторам відстрочку платежів за єврооблігаціями на два роки. Переговори планують провести до середини серпня

Кабінет Міністрів доручив Мінфіну звернутись до власників єврооблігацій України та провести переговори про відстрочку платежів за зовнішнім боргом на 24 місяці. Відсотки будуть нараховувати і надалі, за можливості уряд може зупинити відстрочку та здійснити виплати. Про це йдеться у постанові Кабміну №805, прийнятій 19 липня.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти 

  • Кінцева дата погашення кожного випуску облігацій, що були випущені з 2015 по 2021 роки, відстрочується на строк у 24 місяці з відповідної кінцевої дати погашення бонду.
  • Відсотковий дохід за облігаціями продовжує нараховуватися за ставками, що передбачені умовами випуску. 
  • Уряд залишає за собою право зупинити відстрочку та на підставі окремого рішення Кабінету Міністрів виплатити відсотки інвесторам.  
  • Зміни до умов випуску облігацій мають бути внесені та погоджені з держателями облігацій у строк до 15 серпня 2022 року. Після цієї дати Кабмін розраховує зупинити виплати. У разі, якщо інвестори не погодять запропоновані умови, уряд планує скористатися пільговим періодом для здійснення відповідних платежів (як правило, 30 днів).

Контекст

За даними Міністерства фінансів упродовж наступних двох років Україна повинна погасити три випуски єврооблігацій на загальну суму $3 млрд, а також відсотки за ними та ще за 11 випусками. Точна сума платежів, які планують відстрочити, буде відома після офіційного повідомлення Мінфіну.

Нещодавно НАК «Нафтогаз України» звернувся до власників єврооблігацій із пропозицією про добровільне відстрочення виплат за паперами на два роки у звʼязку з рішенням уряду накопичити до майбутнього опалювального сезону 19 млрд куб. м газу та необхідністю знайти близько $8 млрд на ці цілі, заявив голова правління НАК Юрій Вітренко.

12 липня на тлі новин про НАК «Нафтогаз України» майже всі єврооблігації України впали в ціні нижче 20 центів на долар, а 13 липня досягли мінімуму на рівні 17-18 центів на долар, зазначають аналітики ICU. Інвестори очікували, що Київ ініціює офіційні перемовини про реструктуризацію єврооблігацій, щоб зберегти валютну ліквідність.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні