Категорія
Новини
Дата

Мобілізація, бронювання, дефіцит електроенергії. Які проблеми й виклики бізнесу в регіонах

3 хв читання

Оцінки ведення бізнесу в стратегічних регіонах, де зосереджені регіональні офіси Європейської Бізнес Асоціації (EBA), в Одесі та Харкові, дещо погіршились, у Львові та Дніпрі майже не змінились порівняно з минулим роком. Про це свідчить пʼяте опитування EBA. Умови ведення бізнесу компанії переважно вважають складними і тільки у західному регіоні – задовільними.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • У порівнянні з минулим роком оцінки ситуації у Львові (2,62 бала) та Дніпрі (2,20 бала) майже не змінились. Водночас в Одесі (2,15 бала) та Харкові (1,45 бала) оцінки бізнесу дещо погіршились. Спільними викликами для більшості регіонів є питання мобілізації, труднощі з бронюванням, нестача персоналу та дефіцит електроенергії. 
  • Львів. Уже кілька років поспіль найвищі оцінки бізнес-клімату надають підприємці західного регіону. Водночас порівняно з минулим роком у Львові зросла кількість тих, кому складно працювати – з 28% до поточних 41%. Водночас, 53% вважають умови ведення бізнесу задовільними (72% минулого року). Ще 6% стверджують, що їм наразі легко вести бізнес. При цьому 56% компаній регіону працюють у повному обсязі і 44% – із певними обмеженнями.
  • До основних перешкод веденню бізнесу компанії регіону відносять питання, що стосуються людського капіталу – мобілізацію, труднощі бронювання співробітників та брак кадрів. 
  • Компанії залишаються сфокусованими на тих же завданнях, що й минулого року, це підтримання діяльності в умовах воєнного стану, диджиталізація бізнес-процесів та розширення бізнесу.
  • Дніпро. Регіон цьогоріч опинився на другому місці за оцінкою ведення бізнесу, тут ситуація є схожою на минулорічну. Складними умови роботи в регіоні називають 75% підприємців, інші 25% вважають їх задовільними. Наразі в регіоні у повному обсязі працюють тільки 20% компаній, інші 80% працюють із певними обмеженнями.
  • До основних викликів компанії відносять питання мобілізації та труднощів бронювання працівників, також як для промислового регіону значний негативний вплив на ведення бізнесу мають відключення електроенергії. 
  • Другий рік поспіль компанії зосереджуються на диджиталізації бізнес-процесів та виході на нові ринки. 
Мобілізація, бронювання, дефіцит електроенергії. Які проблеми й виклики бізнесу в регіонах /Фото 1
  • Одеса. В цьому регіоні збільшилась кількість підприємців, які вважають умови ведення бізнесу складними – з минулорічних 53% до 75%. Водночас для 20% умови є задовільними і для 5% – легкими. Повноцінно в регіоні працюють 40% компаній, тоді як 60% – із певними обмеженнями.
  • До ключових викликів компанії відносять труднощі бронювання співробітників, мобілізацію та брак кадрів. 
  • Тут бізнес фокусується на диджиталізації бізнес-процесів та виході на нові ринки, окрім підтримки поточної діяльності.
  • Харків. У цьому регіоні підприємці мають очікувано найгірші оцінки бізнес-клімату. Усі опитані компанії оцінили умови як складні, зокрема 55% – як дуже складні. Цьогоріч жодна компанія не оцінила бізнес-середовище як задовільне, минулого року таких було 6%. Наразі жодна з опитаних компаній не працює в повному обсязі (6% працювали повноцінно минулого року). Тоді як 91% компаній працюють з обмеженнями, а 9% не працюють взагалі.
  • До головних викликів у регіоні компанії відносять дефіцит електроенергії, а також мобілізацію та труднощі бронювання співробітників. 
  • На відміну від інших областей, бізнес регіону зосереджений на скороченні видатків та забезпеченні можливості дистанційної роботи для своїх працівників, щоб забезпечити сталу роботу компанії в умовах воєнного стану.

Контекст

Опитування було проведене з 1 до 30 липня. Участь у дослідженні взяли представники 83 компаній із регіональних офісів ЕВА – Західноукраїнського (об’єднує компанії з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Закарпатської областей), Південноукраїнського (об’єднує компанії з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей), Дніпровського (об’єднує компанії з Дніпропетровської, Кіровоградської та Запорізької областей) та Харківського (об’єднує компанії з Харківської, Сумської і Полтавської областей).

Раніше НБУ повідомив, що в липні індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 44,4 – з 43,6 у червні. На це вплинули адаптивність до проблем з енергопостачанням, стабільна робота морського коридору, стійкі інфляційні очікування, пом’якшення валютних обмежень, заявив НБУ. Водночас стримуючими чинниками для бізнесу є ризик терактів проти критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань та дефіцит кадрів. Значення індексу коливається від 0 до 100: рівень вище 50,0 свідчить про поліпшення ситуації; нижче 50,0 – погіршення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд