Категорія
Новини
Дата

МВФ планує виділити $650 млрд для порятунку світової економіки

Міжнародний валютний фонд планує створити додаткові резервні активи загальним обсягом $650 млрд. Це має полегшити вихід світової економіки з найгіршої рецесії з часів Великої депресії, йдеться в заяві директорки-розпорядниці Фонду Кристаліни Георгієвої.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Планується до червня подати офіційну пропозицію до Виконавчого комітету МВФ про виділення $650 млрд на основі оцінки потреб країн-членів МВФ.
  • Задовольняючи довгострокову глобальну потребу в резервних активах, новий розподіл спеціальних прав запозичення (SDR) принесе користь усім країнам-членам і підтримає глобальне відновлення після кризи COVID-19, зазначила Георгієва.
  • Передбачається, що в разі схвалення новий розподіл SDR додасть суттєвий прямий приріст ліквідності для національних економік без зростання боргового тягаря. Це також дасть змогу звільнити вкрай необхідні ресурси для країн-членів у боротьбі з пандемією, включаючи підтримку програм вакцинації та інших невідкладних заходів.
  • Також у Фонді вивчать варіанти перерозподілу SDR для країн-членів із потужними фінансовими позиціями для підтримки вразливих країн та економік із низьким рівнем доходу

Контекст

У січні МВФ прогнозував зростання світової економіки у 2021 році на рівні 5,5%. При цьому заступник голови МВФ Джеффрі Окамото вважає, що з'являються перспективи прискореного відновлення завдяки додатковому бюджетному стимулюванню, особливо в США, і можливостям більш масштабної вакцинації. Разом із тим є ознаки зростання розриву між розвиненими економіками і тими, що розвиваються. За прогнозом МВФ, збитки для глобальної економіки від пандемії коронавірусу можуть сягнути $28 трлн у вигляді втраченого ВВП протягом наступних пʼяти років, пише FinClub.

Україна очікує грошового траншу в розмірі $2,9 млрд від МВФ у 2021 році. Для цього Верховна Рада має схвалити зміни до законодавства щодо реформи судової системи, заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що лишилося пʼять ключових пунктів у роботі з МВФ. За його словами, до червня планується підписання staff level agreement, щоб потім транш кредиту схвалила Рада директорів МВФ.

Важливі цифри

У 2014–2020 роках Україна заплатила МВФ $65,74 млн комісії за невибрані транші, передбачені програмами співпраці (Commitment fee), пише ЕП з посиланням на НБУ.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні