Категорія
Новини
Дата

МВФ прогнозує зростання ВВП України у 2024 році на рівні 3% за інфляції 9%

1 хв читання

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує зростання ВВП України за підсумками 2024 року на рівні 3%, інфляція – 9%. Про це йдеться у релізі Національного банку від 11 вересня за підсумками роботи місії МВФ в Києві. Попередній прогноз Фонду – зростання ВВП у діапазоні від 2,5% до 3,5% за інфляції 8%.

Макропрогноз допомагає уряду та НБУ розробляти ефективну фіскальну та монетарну політику. А бізнес використовує макропрогнози для планування виробництва, інвестицій та маркетингових стратегій.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • За прогнозом МВФ, у другому півріччі 2024 року економічне зростання в Україні сповільниться через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру, вплив війни на ринок праці та рівень очікувань ділової активності, зазначив НБУ. 
  • Прогноз зростання реального ВВП за підсумками 2024 року – на рівні 3%, а інфляції – до 9%. 
  • Вирішення проблеми дефіциту електроенергії напередодні зими є критично важливим і вимагає скоординованих зусиль, у тому числі за участю міжнародних партнерів, йдеться у пресрелізі. 
  • Економічне зростання у 2025 році прогнозується Фондом на рівні 2,5-3,5%. Водночас ризики прогнозу є надзвичайно високими. 

Контекст

Зростання ВВП України в липні 2024 року у річному вимірі становило 2,7%, у червні економіка зросла на 1,1%, свідчать дані Мінекономіки. Враховуючи швидкі темпи збору врожаю, у липні зростання ВВП прискорилося до 2,7% («плюс»1,6% у червні 2024 року та «плюс» 5,9% [±1%] у липні 2023 року).

За прогнозом Мінекономіки, зростання ВВП у 2024 році очікується на рівні 3,5% (раніше прогнозувалося 4,6%). Споживчі ціни у середньому за рік зростуть на 5,4%, грудень до грудня – на 7,9% (порівняно з 8,5% і 9,7% на грудень у попередньому прогнозі).

В останньому Інфляційному звіті НБУ прогнозував зростання реального ВВП в 2024 році на 3,7% та прискорення динаміки Індексу споживчих цін до 8,5% на кінець поточного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд