Категорія
Новини
Дата

Прискорення інфляції, сповільнення зростання ВВП, контрольований курс. ICU оновила макропрогноз на 2024 рік

1 хв читання

Економіка України зросте на 4% у 2024 році, інфляція прискориться до 8%, курс очікується на рівні 42,6 грн/$, йдеться в оновленому макропрогнозі інвестиційної групи ICU.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти 

  • Після помітного зростання ВВП у першому кварталі в другому півріччі 2024-го воно суттєво сповільниться через проблеми з електроенергією, дефіцит робочої сили та зниження врожаю. Прогноз ICU – плюс 4% ВВП за рік. У квітні прогноз групи становив +4,1%. Ключові двигуни зростання – внутрішнє приватне споживання та відновлення експорту завдяки роботі морського транспортного коридору. 
  • Прискорення інфляції було очікуваним, але відбулось дещо швидше за прогнози ICU. На кінець року інфляція буде в діапазоні 7–8%, йдеться в прогнозі. У квітневому прогнозі ICU було 6,4%. 
  • Зниження облікової ставки у наступні декілька місяців ICU вважає малоймовірним через пришвидшення інфляції та те, що «валютний ринок пройшов через період турбулентності»
  • Надходження міжнародної допомоги є вкрай важливим фактором як для фінансування бюджету, так і для валютного ринку. У другому півріччі Україна має отримати більше міжнародної допомоги, ніж у першому, тож золотовалютні резерви зростуть до $43,7 млрд (квітневий прогноз – $42,3 млрд), що дасть змогу НБУ зберегти контроль на валютному ринку. 
  • Прогноз курсу – 42,6 грн/$ (попередній прогноз – 42,3 грн/$). 

Контекст 

Наприкінці липня Нацбанк припинив цикл зниження облікової ставки «для стримування інфляції та забезпечення стійкості гривні» і залишив її на рівні 13%. Тиск на ціни посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, а також через девальвацію гривні. 

Також НБУ оновив свої прогнози на 2024 рік. Так, регулятор очікує 8,5% інфляції на кінець року (минулий прогноз – 8,2%), $41,2 млрд резервів (було $43,4 млрд), а прогноз зростання економіки НБУ покращив з 3% до 3,7%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд